Mirela Horumba: ”Cu cât îți dorești mai puțin de la viață, cu atât ai parte de mai multe frământări”

Pe 8 iunie, Gazeta Sporturilor şi Editura Trei au publicat volumul “Cum să-ți întărești încrederea în tine”, semnat de psihoterapeuta franceză Marie Haddou.

Plecând de la această carte, psihologul Mirela Horumba ne-a oferit un interviu în care discută instrumentele psihologice necesare pentru a ne consolida siguranța interioară și pentru a răzbi într-o lume în care sunt prețuite persoanele bătăioase.

    

Unii își spun tot timpul ”Sunt cel mai bun, o să reușesc!”. Dar la mine, ”mantra” asta n-are efect. De ce să mă mint?

Dacă e să ne referim la această „mantră”, este important de subliniat ca ea are două componente, una cognitivă și alta emoțională. Dacă cele două sunt pe niveluri diferite, apare ceva de genul: „Spun asta, dar nu cred în ceea ce spun” și este evident că realizarea ei nu se produce în realitate, indiferent de câte ori repet formula de autoîncurajare. Atunci când nivelul emoțional însoțește nivelul rațional, efectele nu întârzie sa apară. Pentru a începe să o realizez, este nevoie să-mi caut niște repere, să am niște motive pentru care mă consider bun (oricât de mici sunt la început), ceva în care să cred cu adevărat. Doar așa, voi putea face să coincidă nivelul cognitiv cu cel emoțional.

Când mă uit la alții cât de bine au reușit, îmi piere cheful de orice…

Evenimentele din jurul meu sunt neutre. Persoana mea este cea care le dă o interpretare sau un sens. Pot alege să mă bucur de absolut tot ce au reușit ceilalți din jurul meu și să mă consider norocos că am atât de multe modele de urmat. Sau pot, la fel de bine, să mă poziționez într-o relație de inferioritate față de ceilalți. Așadar, alegerea îmi aparține 100%.

 

Mirela Horumba este psiholog la Centrul de Dezvoltare a Personalității ARTES și consilier la Radio Itsy Bitsy. Este, de asemenea, organizatoarea unei inedite tabere de dezvoltare personală pentru părinți și copii: ”Să ne (re)creăm relația”

Când refuzi, de exemplu, un job inedit, unde e limita între a nu avea încredere în tine și a fi conștient de niște riscuri prea mari?

Când nu ai încredere în tine, găsești o mulțime de scuze și motive, pentru a nu-ți asuma un anumit lucru, jobul inedit în acest caz. Găsești deci nenumărate pretexte bazate în special pe circumstanțele exterioare. E ca și cum tu nu ai nici o posibilitate concretă de a face ceva, adică nimic nu pare să depindă de tine. Însă, de fapt, când evaluezi riscurile din spatele ofertei, pleci la drum cu o analiza foarte bine documentată și obiectivă nu doar a slăbiciunilor tale și a eventualelor obstacole, dar și a punctelor tale forte.

Cât timp îți trebuie ca să-ți ”întărești încrederea în tine”, ca să citez titlul cărții lui Marie Haddou?

Lucrul acesta depinde de la om la om. Nu există niște cuantificări precise și general valabile. Depinde de cât de repede reușești să intri în „cercul virtuos”, cel în care vezi partea plină a paharului, alimentându-ți continuu încrederea în tine. Cert este că indiferent că unii au mai puțin timp, iar alții mai mult, absolut toți avem șansa de a ne crește încrederea în noi, cu condiția să exersăm.

Unii spun că a-ți dori cât mai puțin de la viață te scapă de nefericire și de frământări. Cum vi se pare ”filosofia” asta?

Părerea mea este contrară: cu cât îți dorești mai puțin de la viață, cu atât ai parte de mai multe frământări. Invers, dacă ceri mai mult de la viață și faci ceva în acest sens, vei crește și îți vei spori încrederea în tine, deci, implicit, vei avea mai multe satisfacții. Seneca spunea: „Nu fiindcă lucrurile sunt dificile nu îndrăznim, ci fiindcă nu îndrăznim, lucrurile ne par dificile”. Iar eu sunt de acord din tot sufletul cu el!

*** 

Cum să crești un copil sigur pe sine?

Psihologul Mirela Horumba explică părinților cum îi pot ajuta pe copii să aibă mai multă încredere în propriile lor forțe.

Miniinterviul video, realizat de site-ul DrHappy.ro, pleacă de la următoarele întrebări: 

  1. Laudele și încurajările dese sunt suficiente pentru a avea un copil încrezător în forțele sale?
  2. Cum reacționezi la inevitabilele greșeli și eșecuri ale celor mici?
  3. Le spui tot timpul că e ”OK”, că nu s-a întâmplat nimic grav?
  4. Unii copii sunt mai retrași și mai timizi pur și simplu pentru că așa le este ”temperamentul”. Cum îi poți ajuta să devină mai siguri pe ei?

   

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=E7Rl36X0fzs&feature=player_embedded#at=15]

        

Sursă video: DrHappy.ro

Previous

”Când un ins charismatic iese din cameră, rămâne un gol emoţional”

Next

Vitamine răcoritoare: supă cu gheață din Andaluzia

1 Comment

  1. ”… dacă ceri mai mult de la viață și faci ceva în acest sens, vei crește și îți vei spori încrederea în tine …”

    Nu s-a născut nimeni cu neîncredere. Ea a fost cultivată. Deci, degeaba încerci să-ţi potoleşti ”foamea” în viitor, fiindcă ”ora mesei” va veni mereu, şi mereu, şi mereu.
    Astfel, îţi vei petrece viaţa fie încercând să obţii mai mult de la ea şi ratând trăirea ei, fie lovindu-te deseori de ”tavanele” pe care, ”înfometat” fiind, tu însuţi ţi le propui ca provocări.
    Cred că încrederea trebuie căutată nu atât în ceea ce obţii de la viaţă, cât mai ales în ceea ce poate obţine viaţa de la tine.

    Octavian Paler spunea ca ”bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care se mulţumeşte cu cel mai puţin”.
    Astfel, varianta de a cere mai mult de la viaţă lasă întotdeauna poarta nemulţumirii deschisă, pe când varianta cu a te mulţumi cu cât mai puţin, are mulţumirea asigurată.

    Desigur, varianta propusă de dumneavoastră este utilă celor ce se identifică cu exteriorul, cu cât sau ceea ce primesc, dar când vor fi vârstnici şi neputincioşi, cei va mai mulţumi? Cum mai pot ei provoca viaţa pentru a le oferi cât mai mult. Să nu-mi spuneţi că se vor mulţumi cu ceea ce au primit când erau în putere, din moment ce astfel şi-au tratat toată viaţa neîncrederea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén