Raportul între relație și apartenență definește profilurile umane.

Cuplul - dezirabil

Pentru unii, apartenențele — la cuplu, la familie, la grupul de prieteni, la diferite grupări politice, religioase, sindicale sau de alt fel — sunt fundamentale, iar relația între persoane are o importanță relativă. Pentru alții, relațiile interpersonale — amoroase, amicale, parentale, fraternale — sunt o prioritate, importanța apartenențelor fiind relativizată.

Fragment din Cuplul între dezirabil și periculos, de Robert Neuburger

Pentru o mai bună înțelegere în cuplu, este de dorit să știm ce este mai important pentru celălalt: dimensiunea relațională sau apartenența. Nu este lipsit de importanță dacă trăiești cu o ființă ale cărei loialități se exercită cu prioritate față de grupuri sau față de relații. Dumneavoastră de care parte a balanței vă situați și de care parte se află partenerul? Iată un scurt chestionar care ar putea să vă fie de folos pentru a răspunde la aceste întrebări.

  • Ce v‑a motivat pentru a intra într‑o relație de cuplu? Ce credeți, ce a contat mai mult pentru dumneavoastră și partenerul dumneavoastră când ați luat această decizie: nevoia de a menține o relație amoroasă (chiar pasională) sau nevoia de securitate, solidaritate, nevoia de un umăr pe care să vă sprijiniți în momente dificile?
  • Cum a evoluat acest raport între nevoia de a resimți un „plus“ pe planul identității sexuate și cea de a trăi într‑o relație bazată pe solidaritate?
  • Care sunt cele mai importante trei relații pentru dumneavoastră și partenerul dumneavoastră?
  • Care sunt cele mai importante trei apartenențe pentru dumneavoastră și partenerul dumneavoastră?
  • Din comportamentele partenerului dumneavoastră — cele care vă creează probleme — ce evidențiază faptul că decide pentru el însuși? Este influențat de prejudecăți care corespund loialității față de un grup?
  • Ce credeți despre felul lui/ei de a vă iubi?
  • Care sunt comportamentele partenerului sau partenerei dumneavoastră care dovedesc că sunteți recunoscut(ă) ca bărbat sau ca femeie?
  • Din comportamentul celuilalt, ce vă dă sentimentul de a aparține unui cuplu? Comportamentele private, comportamentele publice în grupurile de semeni, în familia de origine?