Maeştrii stilului de viaţă au, și ei, de-a face cu povestea efectului placebo, sub forma unui studiu elegant care a examinat efectul simplului fapt de a ţi se spune că faci ceva sănătos.

Optzeci şi patru de cameriste din diferite hoteluri au fost împărţite în două grupuri: unui grup i s‑a spus că menajul e „un bun exerciţiu“ şi că „este conform cu recomandările medicale pentru un stil de viaţă activ“, împreună cu explicaţii elaborate despre cum şi de ce, în vreme ce „grupul de control“ nu a primit aceste informaţii înveselitoare, membrele sale continuând să facă aceeaşi muncă.

Patru săptămâni mai târziu, grupul „informat“ se percepea pe sine însuşi ca făcând semnificativ mai mult exerciţiu fizic decât înainte şi dovedea o scădere semnificativă în greutate, grăsime corporală, proporţia talie‑şold şi index de masă corporală, cu toate că, uimitor, ambele grupuri desfăşurau în continuare acelaşi nivel de activitate.

În ce fel se poate folosi efectul placebo ca adjuvant în tratament? Află mai jos de la Ben Goldacre, autorul cărții Pseudoștiința:

  

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=L6BFBQn6G90]