CENTRUL NU SE MAI POATE SUSȚINE este o descriere vie a psihozei prin ochii unei femei curajoase, care a coborât în iadul schizofreniei, dar a reușit să găsească drumul de întoarcere, bucurându-se în prezent de o căsnicie fericită și o viață academică împlinită. Elyn Saks, profesoară de legislație și psihiatrie la Facultatea de Drept, povește la finele cărții, într-un interviu, despre prejudecățile legate de schizofrenie (și nebunie, în general). Iată câteva dintre răspunsuri:

centrul-nu-se-sustine

CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE PREJUDECĂȚI CU PRIVIRE LA SCHIZOFRENICI?

Mulți oameni confundă schizofrenia cu tulburarea de personalitate multiplă sau cu dubla personalitate. Spun lucruri de tipul „parcă ești schizofrenic”, referindu-se la a gândi „cu două minți”. Mintea unei persoane cu schizofrenie, însă, ar fi cel mai bine descrisă prin faptul că este fărâmițată, nu clivată. Schizofrenia este numită o tulburare de gândire sau o tulburare psihotică și implică simptome precum delir, halucinații și vorbire dezorganizată.

CE PERCEPȚII SPERAȚI SĂ SCHIMBAȚI PRIN A VĂ SPUNE POVESTEA?

Îmi doresc ca această carte să le dea speranță celor care suferă de schizofrenie și să le aducă o mai bună înțelegere celorlalți. Povestea mea ar trebui să ajute la prăbușirea unor mituri întreținute atât de specialiștii în sănătate mintală, cât și de publicul larg, printre care: faptul că oamenii cu schizofrenie sunt deseori violenți; că nu pot locui independent; că nu pot avea profesii sau că nu- și pot întemeia familii.

AȚI PUS VREODATĂ ÎN PERICOL SIGURANȚA CELOR DIN JURUL DUMNEAVOASTRĂ?

Când am avut cele mai puternice episoade psihotice, în timpul ultimilor ani de la Oxford și al primului an în New Haven, aveam o mulțime de gânduri înfricoșătoare și violente. Dar oamenii au gânduri violente în primul rând pentru că lor înșiși le este frică – aceste gânduri sunt o apărare față de frică. În cele din urmă, cred că au existat niște riscuri, dar nu unele grave.

ÎN CENTRUL NU SE MAI POATE SUSȚINE, VORBIȚI PUBLIC DESPRE BOALA DUMNEAVOSTRĂ PENTRU PRIMA DATĂ. SUNTEȚI ÎNGRIJORATĂ CU PRIVIRE LA CUM VOR REACȚIONA OAMENII – STUDENȚII, DE PILDĂ?

Nu poți niciodată prevedea ce vor spune oamenii, dar nu cred că simptomele mi-au afectat vreodată abilitățile de predare. Din contră, studenții mei de la cursurile de legislație a sănătății mintale ar putea să aprecieze faptul că, de fapt, le vorbeam în mai mare cunoștință de cauză decât și-ar fi imaginat vreodată că o făceam. Experiențele mele se poate chiar să mă fi făcut un profesor mai bun de legislație a sănătății mintale.