10. Cum faci față persoanelor explozive emoțional, de Albert Bernstein

Explozii de frică, de furie sau chiar de tristețe: cum faci față persoanelor de lângă tine care au devenit niște ”bombe cu ceas”? Psiholog clinician cu peste 40 de ani de experiență, Albert Bernstein te ajută să înțelegi și să dezamorsezi afectele explozive ale celor din jur – fie că e vorba de șoferul care te claxonează cu frenezie, fie de plânsul nervos al colegei de birou care îți spune că ea nu mai rezistă…




9. Puterea zâmbetului, de Isabelle Crouzet

Știai că există 19 feluri de a zâmbi? Sau că bebelușul de 3 luni poate deja să deosebească un chip surâzător de o față neutră? Știai că, dacă zâmbești în timp ce faci sport, economisești 3% din energie? Sau că cei care zâmbesc frecvent (și autentic) trăiesc cu 7 ani mai mult decât cei posaci? Plecând de la povești de viață, dar și de la datele sociologilor, istoricilor sau neurologilor, cartea prezintă neștiutele virtuți ale zâmbetului – e un gest de care avem multă nevoie mai ales în aceste clipe!



8. Te detest, te iubesc. Cum reparăm relația cu părinții noștri, de Isabelle Filliozat

În această perioadă de recluziune forțată, e timpul și pentru o retragere (neforțată) în interiorul nostru. Vom putea descoperi, de pildă, de ce ne irită sau ne plictisesc uneori părinții noștri, ce răni și ce furie mocnește în interiorul nostru chiar și la vârsta adultă, cum putem ”procesa” aceste emoții negativă față de părinți și în ce fel putem ierta în mod autentic vechile ”greșeli” ale genitorilor noștri.





7. Meditați cu noi. 21 de experți în meditație vă sfătuiesc și vă îndrumă, coord. de Christophe André

Să o spunem din start: meditația nu te decuplează de la realitate, ci te ajută să o înțelegi mai bine, să te raportezi la ea cu luciditate, echilibru și bunăvoință. Meditația de tip mindfulness înseamnă nu doar spiritualitate și transcendență. Ea are aplicații surprinzătoare atât în încurajarea celor cu moralul scăzut, dar și în parenting, afaceri sau în relațiile cu prietenii.






6. Închide ochii, eliberează-te. Folosește hipnoza pentru a fi mai relaxat și pentru a renunța la obiceiurile nesănătoase, de Grace Smith

Hipnoza nu e un truc de magie, ci o tehnică de vindecare și de creștere a propriului potențial (fizic și mental). Renumita specialistă în hipnoterapie Grace Smith te învață să aplici singur, prin autohipnoză, tehnicile pe care ea le folosește în cabinet – cartea te va ajuta fie că vrei să scapi de fumat, de mâncatul în exces sau de anxietăți.





5. Reinventează-ți viața profesională. Ghid practic pentru generația Y, de Marion de La Forest Divonee

Unii psihologi spun că aceste vremuri de autoizolare pot fi folosite și în scopuri de dezvoltare personală. E un bun prilej să te întrebi ce talente nevalorificate ai și dacă nu cumva e vremea să-ți schimbi traseul profesional. Coach și specialistă în NLP, autoarea franceză îți oferă chestionarele, exercițiile și sfaturile de care ai nevoie, pentru a-ți găsi, simți că e cazul, o nouă meserie în care să te simți mai împlinit.


4. De ce fac asta? Mecanismele psihice de apărare și căile ascunse prin care ne schimbă viața, de Joseph Burgo

Ai observat probabil unele reacții față de pericolul de infectare cu noul coronavirus: ”Asta e o minciună, nu există virus, ci e doar interesul unora de a destabiliza statele occidentale”. Sau: ”E dovedit că virusul nu-i lovește decât pe cei vârstnici, deci eu pot să umblu afară liniștit”. Negarea (primul caz) și raționalizarea (cazul secund) sunt doar o parte dintre ”mecanismele de apărare”, prin care psihicul încearcă să deturneze emoțiile copleșitoare. Află din această carte detalii și exemplificări pentru multe alte mecanisme defensive: proiecția, idealizarea, clivajul, refularea etc.

3. Cum să fii tu însuți. Liniștește-ți criticul interior și depășește anxietatea socială, de Ellen Hendriksen.

Acum, când toți am stat închiși în casă, timizii (introverții) au fost probabil cei mai mulțumiți. Și, totuși: chiar și cei care se bucură acum că nu mai trebuie să socializeze și să se teamă de judecățile celorlalți, chiar și ei pot să „sape” un pic la temelia anxietății lor sociale și să înțeleagă cine sunt ei cu adevărat și de ce le vine așa de greu să se afișeze în public.






2. Cum să-ți reinventezi viața. Cum să pui capăt comportamentelor negative și să te simți din nou bine, de Jeffrey E. Young și Janet S. Klosko

Cei doi autori (celebri promotori ai terapiei centrate pe scheme) au numărat 11 ”capcane mentale” care ne fac să ne purtăm autodistructiv sau să avem o proastă imagine de sine. Învață cum poți să scapi de dictatura unor ”scheme mentale” care ne fac rău, de tipul: ”O să se întâmple o nenorocire!”, ”Niciodată nu e suficient de bine”, ”Nu voi primi niciodată dragostea de care am nevoie” ș.a.m.d.




1. Libertatea interioară, de Christophe André

Cum putem dobândi libertatea interioară, cea care ne îngăduie să abordăm, cu seninătate, culmile și abisurile existenţei și ne permite să ne desprindem de cauzele suferinţei? Încă din copilărie, viaţa ne este copleșită de temeri, prejudecăţi și de alte mii și mii de condiţionări care stau în calea fericirii noastre.

Dacă vrem să ne câștigăm libertatea, va fi nevoie să smulgem rând pe rând toate aceste gratii, pe care noi înșine le-am forjat sau care ne-au fost impuse de societatea de azi, dominată de performanţă, consum și competiţie.