Grupul Editorial TREI vă așteaptă în perioada 7 – 11 decembrie la o nouă ediție a Târgului Internațional de Carte GAUDEAMUS 2022 (Romexpo, pavilionul B2, standul 18) cu o ofertă editorială de peste 1000 de titluri, cu o reducere specială de 30%, dar și cu o mulțime de cărți bune la 10 lei. Aflați care sunt cele mai interesante noutăți ”psi” publicate de grupul Trei la finele lui 2022:

1. Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra (Trei). Celebru jurnalist și speaker TED Talks, autor al bestsellerului Legături pierdute, Johann Hari vorbește despre felul în care ne vine tot mai greu să ne adunăm și să ne concentrăm profund și pe o durată mai lungă. Viața noastră e plină de telefoane, iPad-uri și monitoare, e doldora de aplicații pe care le verificăm alternativ, fapt pentru care ne este tot mai greu să ne concentrăm intens pe o anumită sarcină fără să ne întrerupem pentru a verifica ce e-mailuri sau mesaje noi au mai sosit. Johann Hari a realizat interviuri cu experți din domeniul neuroștiințelor și psihologiei, pentru a pune pe tapet forțele care ne ”fură” atenția: dezvoltarea tehnologiei axate pe urmărire și manipulare, optimismul feroce (și naiv), creșterea epuizării fizice și psihice, amplificarea stresului, izolarea fizică și psihică. E nevoie, spune autorul, de o mișcare socială (și nu doar de mici schimbări individuale) pentru salvgardarea atenției!

2. Omul care și-a confundat jobul cu viața. Cum să îți găsești împlinirea la serviciu, lasându-ți acasă bagajul emoțional (Trei). Știm cu toții că nu e bine să ne ducem problemele de acasă la serviciu (și reciproca). Ușor de zis, dar tot mai greu de făcut! Având în spate 30 de ani de experiență în terapia de familie, dar și în zona de resurse umane, Naomi Shragai explică, spre folosul cititorului, în ce fel pot fi depășite dificultățile ce apar în relațiile profesionale – de la sindromul impostorului și frica de conflict la perfecționism și anxietate. Ținând cont de toate aceste neplăceri, vorba autoarei, ”e lucru de mirare că totuși se poate munci eficient și că există afaceri de succes”.

3. Terapia schemelor pentru copii și adolescenți (Trei). Conceptele de ”schemă” și ”mod” sunt tot mai des folosite pentru explicarea diverselor noastre tipare relaționale moștenite din copilărie (Neîncredere/Abuz, Deficiență/Rușine, Dependență/Incompetență etc.). Trei psihoterapeuți germani (Christof Loose, Peter Graaf, Gerhard Zarbock) coordonează un volum consistent care arată în ce fel terapia schemelor poate fi adaptată pentru copii și adolescenți (și, la nevoie, prevenit, și pentru părinți). Preluând rolul de Adult Sănătos (pe care copilul îl poate interioriza pe parcursul terapiei), psihoterapeutul oferă copilului o formă de ”asistență primară pentru dezvoltare”. O carte absolut necesară pentru orice terapeut/consilier care lucrează cu copii și adolescenți.

4. Psihicul și corpul. Descoperirile și implicațiile psihologiei analitice (Trei). Cunoscută deja la noi pentru alte două cărți (una dedicată coșmarurilor, alta despre arhetipul Sinelui), psihiatra și terapeuta jungiană Renate Daniel arată în ce fel teoria complexelor dezvoltată de Jung poate ajuta în domeniul psihosomaticii. Concret este vorba despre efectele placebo, despre sistemul imunitar și despre modul în care energia trebuie să fie eliberată pentru a circula nestingherită între trei niveluri esențiale pentru ființa umană: corp, emoții, imagini.

Descarcă de aici catalogul cu TOATE noutățile de psihologie de la Gaudamus 2022

5. În căutarea rațională a dragostei adevărate. Știința relațiilor de cuplu fericite și durabile (Trei). Dragostea poate fi ”oarbă”, o știm prea-bine, dar asta nu durează prea mult. Cu un pic ajutor din partea științei vei reuși să înțelegi ce fel de personalitate ți se potrivește de fapt și ce fel de atașament cauți (în mod inconștient) într-o relație de cuplu. Pe Ty Tashiro, care te ajută să creionezi portretul celui mai compatibil partener, probabil îl știi deja dintr-un alt volum simpatic de la Editura Trei: Arta adaptării celor inadaptați.  

6. Cum să accepți ceea ce nu poți schimba (Trei). Specializată în terapia centrată pe acceptare și angajament, Janina Scarlet propune o abordare bazată pe ”acceptare”, dar nu în sensul de resemnare și împăcare, ci de disponibilitate pentru a te confrunta cu emoțiile negative (furie, frustrare, anxietate), pentru a ține doliu (când și cât e cazul) și pentru a procesa evenimentele de necontrolat, așa încât să capete un sens pentru tine. La final, o să-ți regăsești propria voce și o să ajungi în ”momentul tău de Phoenix”, cum îl numește autoarea.

Află care sunt noutățile de pe locurile 7-10, accesând site-ul revistei Psychologies.