Vreau să dau la psiho!

Ce trebuie să știi înainte să alegi o facultate sau un program de master în psihologie.

   

Andrei are 20 de ani, a terminat liceul cu un an în urmă și lucrează de vreo 10 luni într-o firmă. Se întreabă cum ar fi dacă ar da la Facultatea de psihologie. Iată cam ce-i trece prin minte:

  • vreau să am studii superioare
  • vreau o facultate ”ușoară”
  • am aflat că examenele se iau ușor
  • vreau să știu cum să comunic cu cei dragi
  • cred că am probleme emoționale și vreau să știu ce este de făcut
  • toți cei din jur fac o facultate
  • am văzut în filme ce fac psihologii
  • cred că îmi voi pierde slujba actuală dacă am doar studii medii

Pentru a lămuri lucrurile și pentru a desface miturile de realitate, Andrei al nostru n-ar fi rău să analizeze ”la rece” dacă psihologia i se potrivește au ba, dar și care universitate este mai potrivită pentru el. Iar un bun punct de pornire este  Ghidul viitorului student la psihologie.

Acum, că tot a trecut o primă sesiune de admitere, să spunem că Andrei poate la fel de bine să fie un puști care abia trece într-a doișpea, un tânăr care se gândește să dea la anul la a doua facultate, cineva care a picat în vară și mai vrea să încerce în sesiunea din toamnă sau un student care trece în anul III și își caută deja un masterat.

  

   

 

Ghidul viitorului student la psihologie răspunde în cele aproape 200 de pagini la tot ce-ai vrea să știi despre facultățile (specializările) de psihologie de la universitățile din țară, despre profilurile diverselor masterate și despre lucrurile pe care le poți face cu o diplomă de psiholog.

După o parte de ”consiliere vocațională”, în care potențialul student/masterand este ajutat să-și lămurească motivațiile pentru a ”da la psiho”, dar să renunțe la miturile legate de această specializare (facultatea nu e un cabinet de psihologie și nici o fabrică de ”shrinks”, așa cum îi vezi la cinema), urmează partea principală în care studentul este învățat cum anume să evalueze facultatea la care vrea să meargă, punându-i-se la dispoziție o listă exhaustivă a tuturor facultăților de psihologie de la noi și a facilităților oferite de fiecare în parte.

Din această ”hartă” instituțională, nu lipsesc nici prezentările diverselor specializări de masterat, de la psihologia organizațională și psihanaliză la terapia de cuplu și la consilierea genetică.  Specializărie sunt extrem de diverse, la fel și debușeurile.

La întrebarea UNDE POT SĂ LUCREZ CA PSIHOLOG?, prof. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România oferă în Prefață o listă consistentă:

  • în primul rând, psihologii își pot deschide cabinete individuale de consiliere, testare și selecție
  • pot oferi servicii de consultanță pentru firme și manageri
  • pot face orientare vocațională în școli și universități
  • pot avea pacienți în psihoterapie
  • pot lucra în armată și în instituții de securitate națională
  • pot lucra în spitale și clinici, dar și în ONG-uri și instituții guvernamentale
  • pot negocia conflicte în situații de criză și interveni în psihoterapia tulburărilor posttraumatice

Previous

Psihoterapie în tabele excel

Next

Mame si fii, aceasta relatie minunata si capcanele ei

3 Comments

  1. in sfarsit, ceva sistematizat. felicitari!

  2. gabriela dumitrescu

    sunt foarte multi tineri ca Andrei,lipsa informatiei duce la astfel de confuzii .De aceea cred ca ghidul este foarte bun atat pentru ei cat si pentru parinti.

  3. O idee minunată, ar trebui să existe câte un asemenea ghid pentru orice specializare, ar fi mult mai uşor pentru un proaspăt absolvent de liceu, de pildă! Vă felicit pentru iniţiativă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén