Tabuuri păgâne și educație sexuală, filosofi tumultoși și neurologi contemplativi, terapeuți vulnerabili și traume care-și caută sensul, cupluri certate și pilule de slăbit – luați de citiți cele mai noi titluri de non-ficțiune apărute în această toamnă la Editura Trei!
16. După o relație abuzivă, găsește iubirea. Psihologul clinician Craig Newman te ajută mai întâi să recunoști abuzul, sub diversele sale chipuri. Abia după ce te vei trezi la realitate, vei învăța cum să te vindeci, cum să eviți înfiriparea de noi relații toxice și, mai ales, cum să te iubești pe tine însuți/însăți într-un mod sănătos.
15. Filosofia politică. Tot despre un soi de abuz vorbește și filosoful franco-german Eric Weil. Cum recunoști, încă din fașă, un stat autoritarist, dictatorial? Și cum eviți violența politică? Nu există soluții simple, dar e nevoie de o reînvățarea a cetățeniei și de asumarea faptului că statul suntem noi, fiecare dintre noi.
14. Premianții. Cum să-ți ferești copiii de presiunea reușitei. Titlul e limpede… Jurnalista Jennifer Breheny Wallace îi îndeamnă pe părinți să facă un pas în spate și să se întrebe: Chiar e nevoie de toate aceste meditații, activități extrașcolare, ore de sport? Cât din grijile mele, ca părinte, se transmit copilului? Și chiar trebuie să mă aștept ca el fie tot timpul cel mai bun?
13. Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire. Eseurile de psihanaliză aplicată ale psihoterapeutei Alina Necșulescu se referă, inevitabil, la iubirea parentală (de acolo pleacă totul), dar și la iubirea în cuplu. Apoi, autoarea ”atacă” varii subiecte, care ne ating pe fiecare în viața cotidiană: iertarea, minciuna, politețea și inautenticitatea, rușinea, lipsa de recunoștință, viața boemă și câte și mai câte…
12. Sufăr, deci exist. Eseistul francez Pascal Bruckner pune sub lupă o stranie tendință a zilelor noastre: autovictimizarea, transformarea suferinței într-o formă de eroism, dar și de șantaj. E vorba despre victimele de profesie care ne spun cam așa: ”Sufăr în calitate de minoritar, sunt discriminat pe motive de rasă, etnie, religie sau gen, deci vreau să-mi ridicați statuie, vreau să fiu recompensat însutit – eu și urmașii urmașilor mei!”.
11. Renunță la tăcere. Spune ce gândești, dezlănțuie-ți talentul și trăiește-ți viața din plin. Speakeriță și facilitatoare, Elaine Lin Hering este specializată în mediere și negociere. Vei învăța de la ea cum să dai greutate vorbelor tale, cum să-ți regăsești vocea, fără să jignești, dar și fără să te temi că vei supăra pe cineva.
10. Mitul terapeutului netulburat. Viața privată, practica profesională. Formatoare și psihoterapeută în Londra, Maria Adams a realizat un studiu pe 40 de terapeuți din diverse orientări. Poveștile despre suferințele lor, despre bolile și pierderile lor, despre impactul profesiei de terapeut asupra vieții personale sunt relevante (dar și încurajatoare) pentru toți cei care lucrează în domeniul sănătății mentale.
9. Secrete si sinceritate. 100 de întrebări despre intimitate de la copii și adolescenți. Psihosexolog și psihoterapeut, Simona Nicolaescu vine o perspectivă proaspătă și adaptată la cultura autohtonă, privitoare la cum se poate face educație sexuală în familie: treptat, cu răbdare și accentuând că sexualitatea nu se reduce la biologie, ci e și despre imaginea corporală, despre respect și relații armonioase.
8. Magia minții. Neuroștiința manifestării și transformarea totală. Pe neurologul american James Doty îl știi deja dintr-o traducere anterioară de la Trei: În atelierul de magie. De data asta, neurochirurgul te va ghida în cele mai eficiente practici de modificare a structurilor neuronale: atenția, meditația, vizualizarea și… compasiunea.
7. Copilul interior rănit și iubirea. Cum realizezi o intimitate profundă în relația cu partenerul. Cum ieși din spirala negativă a rănilor narcisice create de furie, rușine și certurile nesfârșite în cuplu? Există căi pentru a te iubi mai mult pe tine însuți/însăți, dar și pentru a găsi intimitatea autentică într-o pereche, susțin soții și psihoterapeuții nemți Barbara și Udo Röser. ”Intimitatea se creează atunci când ne facem cunoscuți ca parteneri: cu gândurile și sentimentele noastre, cu relația față de corpul nostru”, atrag atenția cei doi.
6. Studii de caz clasice în psihologie. Oameni care nu pot uita nimic sau care, din contră, au rămas fără amintiri; copii sălbatici și genii precoce; sectanți care ascultă orbește de liderii lor spirituali; persoane care nu au dormit niciodată; omul-crocodil și omul cu o gaură în cap – sunt doar o parte dintre fascinante cazuri care au marcat istoria psihologiei, repovestite de Geoff Rolls, profesor britanic de psihologie.
5. Metoda Timeboxing. De ce e bine să faci câte un singur lucru odată. Specialist în educație și management organizațional, Marc Zao-Sanders te invită să-ți faci un pic de ordine în viața plină de ezitări, indecizii și senzația de a fi ”mereu ocupat”. Alege-ți câte un singur lucru de făcut pentru o unitate de timp (timeboxe) și asigură-te că-l duci la bun sfârșit – cartea te va ajuta să transformi acest principiu într-un obicei durabil.
4. Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919-1929). Filosofia nu se naște în turnuri de fildeș, ci e un răspuns la provocările vieții. Jurnalist și filosof, Wolfram Eilenberger îi prezintă pe cei patru filosofi ai limbajului în ipostaze cât se poate de mundane, doar pentru a înțelege mai bine de unde vin ideile care-i bântuie (și care ne bântuie și pe noi la un secol distanță).
3. Traumă și psihopatologie. 15 cazuri clinice. Profesoară la Universitatea Paris 8 Vincennes – Saint Denis, Khadija Chahraoui arată, în vignetele sale, în ce fel psihoterapeutul își poate ajuta pacienții să dea un nou sens situațiilor traumatice prin care au trecut: o operație chirurgicală, un abuz, un doliu, o hărțuire, un accident sau șocul emigrării în altă țară.
2. Pilula magică. Beneficiile extraordinare și riscurile tulburătoare ale noilor medicamente pentru slăbit. O carte informativă, dar și ”amuzantă, fără a trivializa”, o carte care-ți dă de gândit – așa a receptat-o Gabor Maté. Povestitor desăvârșit (îl știți deja din Legături pierdute și Hoții de atenție), Johann Hari documentează de data asta riscurile medicamentelor de slăbit. Și ia la întrebări specialiști de pe tot globul, dar nu înainte de a testa ”pilula magică” pe propria-i piele.
1. Creanga de aur. Un studiu despre magie și religie. Cartea lui James Frazer a marcat nu doar un secol de antropologie, dar a influențat profund și psihologia secolului XX. Mircea Eliade a învățat limba engleză doar ca să poată citi despre credințele ”păgâne” referitoare la țapi ispășitori, sacrificii sacre și tabuuri ancestrale. Dar nici Freud și Jung n-au rămas indiferenți la bogăția de detalii privind psihicul colectiv sau sacralizarea paricidului.
Leave a Reply