Lansată simultan în 23 de țări între care și România, Beyond the story: 10 ani de poveste BTS a fost una dintre cele mai așteptate cărți ale anului, devenită de altfel bestseller la doar o zi după apariția în librării. Scris de jurnalistul sud-coreean Myeongseok Kang specializat în K-Pop sub forma unor interviuri cu membrii trupei BTS, volumul marchează a 10-a aniversare de la debutul trupei fenomen. Publicată de Editura Trei, Beyond the story: 10 ani de poveste BTS vine cu un concept editorial inedit, care permite cititorilor să acceseze simplu piesele trupei (prin scanarea unor coduri QR) și să le asculte în timp ce citesc povestea lor. Volumul aniversar conține fotografii concept publicate pentru prima dată, dar și confesiuni ale muzicienilor. Iată 5 episoade mai puțin știute, dezvăluite acum în Beyond the story: 10 ani de poveste BTS.

1. Carne la blender cu suc de struguri și banană!

Pe 24 decembrie 2010, tânărul pe atunci de 16 ani J-Hope a ajuns pentru prima dată la Seul, la căminele Big Hit Entertainment. SUGA era acolo, în chiloți (râde). În chiuvetă erau resturi de mâncare din picioare de porc, pe jos erau împrăștiate haine și toată lumea se plimba de colo-colo în lenjerie intimă. Probabil așa e viața la cămin, descrie J-Hope atmosfera din cămin. Jin își amintește și el prima impresie: (Oftează)… Haine peste tot, cereale pe podea, vase nespălate…. Jin a făcut și o postare pe blogul BTS despre cum găteau internii. De exemplu, SUGA mânca pentru subzistență. Consuma piept de pui, pentru aportul de proteine, dar chiar și asta i se părea o pierdere de timp, așa că punea carnea în blender, cu suc de struguri și o banană, și dădea rezultatul pe gât, direct. Am gustat și mi-am zis: Nu, nu merge așa. Și am făcut câteva preparate pe care am pus sos iute sau sos de friptură. Însă, după vreo 3 luni, Jin a început să înțeleagă de ce membrii viitoarei trupe BTS ajunseseră să trăiască așa: munceau 14 ore din 24.

2. Cum să răspunzi când mergi pe stradă și primești brusc o palmă peste față

90 de milioane de membri – atât numără „armata” internațională a fanilor BTS reunită sub denumirea ARMY. Cu o popularitate uriașă, e greu de crezut că cei 7 muzicieni au avut vreodată de înfruntat manifestări de antipatie. Și totuși este realitatea. Comentariile pline de ură la articolele ce anunţau debutul BTS anunțau ce avea să urmeze. Membrii trupei erau descriși în termeni peiorativi și criticați pentru pasiunea pentru hip-hop. Un atac de cyberbullying masiv a fost declanșat de faptul că trupa a vândut prea multe albume. Pe măsură ce popularitatea creștea, membrii trupei primeau aproape la propriu, lovituri din toate părțile și erau insultați fără motiv. În afară de cei care ne iubeau și ne sprijineau, toți ceilalți păreau niște dușmani. Eram foarte îngrijorați în privința potențialelor critici pe care le-am fi primit dacă am fi făcut până și cel mai mic gest nepotrivit, povestește Suga.

Insulta pe care RM și Suga au primit-o de la rapperul B-Free, invitat la același podcast a rămas antologică. Atunci am învățat cum să răspunzi când mergi pe stradă și primești brusc o palmă peste față, a comentat RM episodul.

3. Un tort în formă de Grammy

Cu înfrigurare, presați de așteptările celor de la Big Hit Entertainment și cu un tort uriaș în forma unui trofeu Grammy – astfel au așteptat membrii trupei BTS decernarea premiilor Grammy în 2021. Evenimentul a fost unul cu o încărcătură extraordinară, mai ales că BTS au fost primii artiști sud-coreeni nominalizați la celebrele premii. Din cauza pandemiei, muzicienii au așteptat veștile acasă. S-au trezit la 2 noaptea ca să vadă ceremonia, iar agitația celor de la casa de producție i-a contaminat și pe ei. Nu că Premiile Grammy ar fi prietenii noștri sau ceva de genul ăsta… (râde) Doar că toată lumea zice întruna Grammy, Grammy, însă e uluitor și că am fost nominalizați. Și oricum, cui i-ar păsa dacă n-am câștiga? Presupun că poți să-l pui într-un raft și să spui câteva clipe: Sunt un artist care a câștigat un Premiu Grammy, comentează RM amuzat într-unul din interviurile pentru cartea Beyond the story: 10 ani de poveste BTS. Nici la următoarea ediție a premiilor Grammy BTS nu a câștigat, însă a impresionat prin prestația de pe scenă. Coregrafia presupunea un coșmar logistic în sine, pentru că interpretarea piesei „Butter” avea complexitatea unui număr muzical pe Broadway. În plus, J-Hope și Jung Kook fuseseră depistați amândoi cu Covid-19 și din cauza carantinei repetaseră cu trupa o singură zi. Dacă există Dumnezeu, membrii BTS au fost clar binecuvântați pe scenă — sau, mai precis, prin hotărâre și efort, au zburat cât de sus puteau și au atins fața divinității, scrie Myeongseok Kang. Această performanță a fost pentru BTS mai importantă decât premiul în sine.

4. Îndrăgostit de literatura secolului 20

Cititor avid, care nu lasă nicio zi să treacă fără a citi măcar câteva pagini, RM, liderul trupei BTS, este îndrăgostit de literatura secolului 20. Referindu-se la geneza piesei „Spring Day”, care a fost interpretată de fani ca o aluzie la tragedia scufundării feribotului Sewol, RM se confesează: Când am studiat literatura, am descoperit că mulţi scriitori descriu primăvara ca pe un anotimp nemilos. După cum spune T.S. Eliot în poemul «Tărâmul pustiit», «aprilie este luna cea mai nemiloasă». Când m-am confruntat cu astfel de scrieri, mi-am zis: «De ce nu mi-a trecut niciodată prin minte ideea că primăvara este nemiloasă?» Dar, pe de altă parte, primăvara poate fi considerată și ceva ce se întâmplă când se încheie iarna. Iar Spring Day exprimă un sentiment aparte de dor… Și cred că de aceea oamenilor le place piesa. „Spring Day” este o piesă simbol a primăverii pentru publicul coreean și se află an de an în topurile muzicale, mai ales în acest anotimp.

5. Album, turneu, album, turneu

2018 a fost unul dintre cei mai de succes ani ai trupei, dar totodată și momentul când „glonțul le-a trecut pe lângă ureche” și au fost la un pas de destrămare. În 2018, BTS a pornit în turneul global „Love Yourself”, iar disciplina, puterea de muncă fantastică și spriritul de sacrificiu le-au fost puse la încercare. Am devenit brusc deprimat, mărturisește Jimin, care recunoaște că atunci a înțeles care e costul celebrității. În același timp, Suga suferea de insomnie, iar Jung Kook se lupta cu crize puternice de anxietate. RM dezvăluie în Beyond the story: 10 ani de poveste BTS că, urmărind filmul „Bohemian Rhapsody”, a făcut o paralelă cu întâmplarea prin care a trecut BTS. În timpul unei dispute cu ceilalți membri, Freddie Mercury spune că ciclul repetitiv album, turneu, album, turneu e epuizant, nu? BTS a depășit momentul și a mers mai departe, confirmând replica lui Brian May către Freddie Mercury: Asta fac trupele. Album, turneu, album, turneu.