Asha Lemmie, autoarea romanului Cincizeci de cuvinte pentru ploaie publicat de Editura Trei, este unul dintre cele mai noi „staruri” ale literaturii americane. La numai 26 de ani, tânăra autoare a surprins cele mai importante publicații americane cu romanul ei de debut, o ficțiune istorică despre căutarea identității, reziliență, speranță și iubire, plasată în Japonia, după cel de-al doilea război mondial. Romanul a uimit prin complexitatea temelor, atmosferă și culoare locală și, în același timp, prin povestea sensibilă și dramatică a eroinei principale.

Cartea lui Asha Lemmie a stârnit însă și curiozitatea cititorilor față de biografia autoarei. Cât este adevăr și cât realitate în istoria de viață a lui Nori, eroina cărții, fiica bastardă a unei aristocrate japoneze și a unui soldat afro-american, ținând cont că și scriitoarea este de rasă mixtă? A suferit ea însăși abuzuri la fel de cutremurătoare ca personajul imaginat? Scriitoarea americană a dezvăluit lucruri mai puțin știute despre viața sa, deși anumite aspecte a preferat să le lase învăluite în mister. Iată 7 lucruri inedite despre Asha Lemmie, autoarea romanului Cincizeci de cuvinte pentru ploaie.

  1. Asha Lemmie a avut dintotdeauna o relație specială cu cărțile. Tânăra a dezvoltat un interes neobișnuit pentru citit încă de la vârsta de 2 ani. După cum mărturisește scriitoarea americană într-un interviu acordat Fionei Davis, părinții i-au încurajat pasiunea. Au dus-o frecvent în librării, să-și aleagă cărțile preferate și, când au realizat că acest lucru nu este suficient, au înscris-o la bibliotecă. „Din copilărie, am fost un cititor vorace” spune Asha Lemmie, care își amintește ce relație apropiată avea cu bibliotecarii. „Îmi cumpărau înghețată și mă simțeam ca-ntr-o familie”, adaugă scriitoarea.
  2. Asha Lemmie a fost nu doar un cititor precoce, ci și o scriitoare care și-a încercat condeiul la o vârstă foarte fragedă. La numai 5 ani, Asha își scria propriile povești.
  3. Primele trei capitole ale romanului Cincizeci de cuvinte pentru ploaie au fost scrise de autoarea americană la vârsta de 16 ani, pe când era în liceu. Nu s-a mai atins apoi de carte până în vremea facultății, când a și terminat-o. După cum declară Asha Lemmie, povestea lui Nori, fiica unei aristocrate japoneze și a unui soldat afro-american, a urmărit-o vreme de 10 ani – din liceu și până la vârsta de 26 de ani, când a reușit să publice cartea.
  4. Scrisul propriu-zis la carte a durat puțin mai mult de 3 ani. Însă, după ce a fost respinsă de mai multe edituri, Asha Lemmie a petrecut un an rescriind impresionanta poveste a lui Nori. „Am un folder întreg cu scrisorile de respingere a manuscrisului de la edituri. Le-am păstrat pe toate”, spune scriitoarea americană. Dar, fiecare etapă de rescriere a condus romanul spre ceea ce este în acest moment – bestseller New York Times, o carte recomandată de „Good Morning America Book Club” și un debut uluitor al unei autoare de numai 26 de ani.
  5. În Cincizeci de cuvinte pentru ploaie, Asha Lemmie spune povestea lui Nori, o tânără în căutarea propriei identițăți, care suferă abuzuri de neimaginat chiar de la cei care trebuie să o protejeze. Mulți cititori s-au întrebat dacă există puncte comune între istoria de viață a autoarei și cea a personajului principal. „Am fost un copil ciudat, nefericit, izolat din punct de vedere social”, spune scriitoarea. „Majoritatea prietenilor mei au fost copiii cunoscuților mamei mele vitrege, primele generații de americani, un amestec multirasial și multicultural. Mă simțeam acasă doar printre ei, pentru că și eu mi-am pus dintotdeauna problema identității”, mărturisește Asha Lemmie. În plus, scriitoarea cunoaște foarte bine Kyoto, locul unde debutează acțiunea romanului, pentru că are prieteni și rude prin alianță în acest oraș.
  6. Ficțiune istorică, acțiunea romanului Cincizeci de cuvinte pentru ploaie este plasată în Japonia, imediat după finalizarea celui de-al doilea război mondial. Autoarea recunoaște că a petrecut destul de mult timp cu documentarea. A citit cărți istorice și a urmărit documentare despre aristocrația japoneză și despre schimbările survenite după primul și al doilea război mondial în Țara Soarelui Răsare. Familia Kamiza este una fictivă, însă povestea ei pornește de la realități istorice – decăderea marilor case imperiale japoneze după cel de-al doilea război mondial, când și puterea împăratului devine una simbolică. Pasiunea scriitoarei pentru istorie este una veche. În copilărie, Asha Lemmie obișnuia să se îmbrace cu costume din diferite epoci istorice și să defileze în fața oglinzii. „Oamenii mi-au spus întotdeauna că sunt un suflet bătrân” a spus scriitoarea pentru Debutiful.net.
  7. Muzica ocupă un loc important în economia romanului Cincizeci de cuvinte pentru ploaie. Acționează ca un liant al iubirii dintre Nori și Akira, fratele ei vitreg, reprezintă o modalitate de expresie a sentimentelor, o cale de a ajunge la ceilalți, dar și la sine. Piesa preferată a personajului principal este Ave Maria a lui Schubert. Întrebată dacă, la fel ca Nori, este pasionată de muzică, Asha Lemmie a răspuns: „Iubesc muzica clasică și uneori și compun. Cânt la mai multe instrumente muzicale și am studiat opera. Cât despre piesa preferată, cel mai mult îmi place Ave Maria, pe care am descoperit-o încă din copilărie”.