Publicul larg e invitat să descopere la această mult-așteptată ediție a Bookfestului noi și incitante titluri despre cum începi o zi cu dreptul, despre înțelepciune & meditație, despre fobiile copiilor sau exerciții de câte 5 minute pentru autovindecarea adulților. Specialiștii au ocazia să afle o serie de detalii practice despre mentalizare, însoțirea în doliu, crearea de povești terapeutice sau sindromul impostorului. Bonus, trei nume grele: Jung, Piaget și Joseph Campbell.
Toate titlurile au o reducere specială de 30%!
Update (un excelent volum despre cum creezi povești terapeutice):
Proaspăt sosită de la tipar direct la Bookfest, cea de-a 14-a carte din topul noutățile de psihologie combină tradițiile înțelepciunii orientale, cele ale basmului și diverse tehnici subiacente inspirate de hipnoterapia ericksoniană. Intitulată Ghid de povestiri terapeutice. Povești și metafore în psihoterapie, în terapia copilului și familiei, în medicină, coaching și supervizare, cartea e semnată de autorul german, Stefan Hammel, care e specializat în hipnoterapie și în psihoterapia de familie și a ținut seminarii de formare în Marea Britanie, Franța și SUA.
Arta conversației părinților cu copiii. Ce și cum le spunem copiilor – și când e cazul să-i ascultăm, de Wendy Mogel, psihologă din Los Angeles, autoare a mai multor bestsellers de parenting ajunse în topul New York Times. Cum vorbești unei fete și cum te adresezi unui băiat? Cum povestești cu bunicii sau cu învățătoare despre viața copilului tău? Sau cum le explici copiilor (și adolescenților) cum stă treaba cu banii, sexul și… moartea? Cartea vine cu răspunsuri clare, detaliind inclusiv rațiunile din spatele sfaturilor de educaționale.
10 situații clinice în acompanierea doliului, vol. coordonat de Helene Romano, psihoterapeută specializată în traumatologie. O carte absolut necesară pentru oricine lucrează în psihoterapie sau medicină. Pentru că e important să știi, ca doctor ori ca psiholog, cum să dai rudelor vestea că pacientul a murit, cum să vorbești cu un copil despre un deces, cum sunt afectați bolnavii psihic de situația de doliu și mai ales cum pot fi ajutați și acompaniați cei ce-și plâng apropiații decedați.
Terapie în 5 minute – propunerea (practică și ușor din integrat în programul cotidian) vine de la terapeuta irlandeză Sarah Crosby. Autoterapia la care ne invită durează (cumulat) mai mult – săptămâni sau luni de zile. Dar vestea bună e că, dacă vrem să ne regăsim echilibrul, sunt de ajuns 5 minute pe zi de reflecție și exerciții despre atașament, limite personale, reparentaj și încredere în sine.
Probleme de psihologie genetică. Copilul și realitatea, de Jean Piaget. Unii părinți se plâng că manualele din ciclul primar introduc prea devreme anumite concepte și raționamente. Și în unele cazuri Piaget le-ar fi dat dreptate. Ce bine ar fi dacă cei care fac programa la matematică sau (de ce nu?) la educație civică ar citi cu atenție cercetările psihologului elvețian despre dezvoltarea morală a copilului sau despre evoluția sa intelectuală!
Trei personalități: narcisică, borderline, maniaco-depresivă, volum semnat de celebrul psihanalist britanic Christopher Bollas (secondat de fiul său Sacha Bollas, care preia ștafeta și lucrează tot în zona psihologie). Ideea cărții e simplă, dar nu tocmai ușor de pus în practică: dacă terapeutul vrea să identifice și să empatizeze cu strategiile de supraviețuire ale celor trei tipuri de personalități patologice anunțate în titlu, atunci trebuie să-și însușească ”logica” din spatele acestor trei tulburări caracteriale.
Părinți binevoitori, copii receptivi. 10 principii-cheie ale Educației Eficiente, de Laurence Dudek, psihoterapeută și pedagogă franceză. Educația ”eficientă” se vede cu ochiul liber: atunci când copilul se simte bine, e comunicativ și pus pe explorat. Cum ajungi acolo? Luând seamă la cele 10 ”chei” ale unui bun educator: de la inteligența emoțională și perceperea atentă a nevoilor copilului la oferirea unei iubiri necondiționate și evitarea violenței și comparațiilor. O bună prefață video a cărții este interviul următor (subtitrat):
Rise and Shine. Cum să-ți transformi viața, dimineață după dimineață. Kate și Toby Oliver, specialiști în psihoterapie și meditație, pleacă de la un fapt pe care îl știm cu toții: cum te trezești, așa o să-ți meargă toată ziua! Alege din cele 30 de practici simple orice ți se potrivește pentru a începe ziua cu dreptul și pentru ca soarele să-ți zâmbească toată ziua, indiferent de starea vremii 🙂
Ce să faci… când te cuprinde frica. Ghid pentru copiii care vor să-și înfrângă fobiile, de dr. C.A.B. Freeland și dr. J.B. Toner. Știți deja cărțile din celebra serie publicată de Asociația Americană de Psihologie. De data asta, părinții și copii vor putea lucra împreună pentru depășirea fricilor de tot felul (de la fobia de înălțimi la spaima de păianjeni). Totul pentru ca mai apoi cei mici să se poată bucura plenar de viață și să nu se mai blocheze din cauza unor false alarme…
Înțelepciunea: de la Acceptare la Zen – o nouă serie de sfaturi (așezate de data asta în ordine alfabetică) venite din partea celor trei prieteni și coautori francezi (psihoterapeutul Chr. Andre, filosoful A. Jollien și budistul M. Ricard), pe care îi știți deja din două traduceri precedente: Libertatea interioară și Trei prieteni, în căutarea înțelepciunii. Acest ”abecedar” al înțelepciunii discută concepte diverse: de la biofilie (dragostea de viață) și uimire la Iisus, Buddha și femei înțelepte.
Sindromul impostorului e scrisă de doi terapeuți cognitiviști (Kevin Chassangre și Stacey Callahan) din Franța, care s-au specializat în acest sindrom la modă, dar ocolit de nomenclatoarele psihiatrice. Simțiți că nu meritați succesul repurtat, că nu sunteți suficient de capabil și că, de fapt, doar îi păcăliți pe cei care vă tot laudă reușitele? E cazul să citiți cartea asta! Sau să urmăriți interviul următor (care e și subtitrat), ce oferă detalii despre sindromul impostorului:
Mitologia primitivă este primul volum dintr-o monumentală serie (de 4 volume) intitulată ”Măștile Zeului”. Autorul, specializat în mitologie comparată și psihologie jungiană, celebrul erudit american Joseph Campbell, se oprește în cele 500 de pagini ale primului tom la epoca primitivă a șamanilor, a fecioarei focului sacru, a stăpânului urs ori a Marelui Șarpe. De citit și de (psih)analizat!
Mentalizarea în practica psihoterapiei, de J.G. Allen, P. Fonagy și A.W. Bateman. Se vorbește tot mai mult în ultima vreme despre acest proces psihic esențial pentru eficiența oricărei terapii. După ce este lămurită la nivelul dezvoltării atașamentului și al neurobiologiei, mentalizarea e prezentată în context terapeutic: în lucrul cu familiile, în tratamentul traumei, al borderline-ului sau în prevenția violenței sociale. O carte absolut necesară pentru orice psihoterapeut sau consilier-psiholog!
Cărțile negre, de C.G. Jung. Prezentate într-o colecție magnifică, în șapte volume, cu un eseu lămuritor al renumitului savant Sonu Shamdasani (îngrijitorul ediției) – completat de o selecție de lucrări vizuale vibrante ale lui Jung – și conținând atât versiunea tradusă, cât și facsimilul fiecărui caiet, Cărțile Negre oferă un portal unic către mintea lui C.G. Jung și către laboratorul din care se trag cele mai importante concepte ale psihologiei analitice.
Programul de vizitare va fi următorul:
• miercuri, 1 iunie — 10:00-20:00;
• joi, 2 iunie — 10:00-20:00;
• vineri, 3 iunie — 10:00-21:00;
• sâmbătă, 4 iunie — 10:00-21:00;
• duminică, 5 iunie — 10:00-20:00
Leave a Reply