Tulburările de mișcare întâlnite de obicei în psihiatrie variază de la rigiditatea mușchilor până la tremor și ticuri și de la lentoare generală până la mișcări accelerate.
În multe cazuri, problema se datorează unor medicamente, iar aceste reacții adverse sunt recunoscute cu ușurință și în general tratabile. Unele tulburări de mișcare reprezintă simptome ale altor tulburări psihice și se pot rezolva cu ajutorul tratamentelor specifice respectivelor tulburări.
- De obicei, depresia provoacă o retardare generală în mișcare. Dacă ești deprimat, ești lipsit de energie și motivație. Ai umerii căzuți, vocea joasă și te miști încet sau deloc. În cazurile mai grave, stai întins în pat sau pe un scaun, fără să te miști ore întregi.
- Pe de altă parte, dacă ai manie, care este extrema emoțională opusă, te afli într-o permanentă mișcare. Îți e greu să stai locului, îți vin tot felul de idei și adesea acționezi conform lor, fără a te gândi prea mult. Psihiatrii numesc lentoarea mișcării din depresie și accelerarea mișcărilor din manie retard psihomotor și agitație psihomotorie.
- În mod ciudat, unii pacienți deprimați devin hiperactivi, rătăcind nervoși și fără țintă, dar într-o permanentă mișcare. Hiperactivitatea este întâlnită și în tulburarea de hiperactivitate/deficit de atenție (ADHD), care apare în copilărie.
- Dacă ai tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) vei avea mișcări rituale. Spre exemplu, simți nevoia să te oprești și să numeri până la zece înainte de a trece pragul unei uși, sau să intri și să ieși de mai multe ori la rând. Te simți obligat să pășești pe fiecare treaptă a scării sau pe fiecare pătrat de gresie când treci printr-o cameră.
- Unii indivizi cu TOC sunt diagnosticați și cu sindromul Tourette, o boală neurologică caracterizată prin ticuri, care afectează aproape 1‰ din oameni. Ticul este o mișcare involuntară, acestea putând varia de la ridicatul din umeri și scărpinatul nasului până la dregerea vocii și înjurături.
- Schizofrenia te poate determina să adopți o poziție ciudată, cum ar fi cu o mână ridicată în sus sau capul întors în permanență într-o anumită direcție. Psihiatrii denumesc acest lucru ”poză”. De asemenea, poți avea obiceiul de a repeta anumite mișcări într-o manieră anume. De exemplu, în timp ce mergi, îți pocnești degetele sau faci câte o grimasă înainte de a începe să spui ceva. Psihiatrii numesc aceste mișcări stereotipe.
Fragment din 50 de semne ale tulburărilor psihice de James Whitney Hicks
Leave a Reply