Ași în homeopatie, corigenți la genetică

Românii sunt fruntași la încrederea în homeopatie, dar nu prea înțeleg cu se mănâncă genetica sau terapia placebo, arată un chestionar recent despre știința la români.

     

Românii sunt superstițioși (și cei needucați și cei cu facultate în egală măsură), 22% cred că horoscopul este foarte științific, 42% îl contrazic pe Galilei și spun că Soarele se învârte în jurul nostru și 60% sunt convinși că ne bazăm prea mult pe știință și ar trebui să ne ducem viața mai mult după credință. Dacă v-ați uitat ieri-alaltăieri la știri, știți deja că e vorba despre chestionarul de ”alfabetizare științifică” Publicul și știința accesibil în întregime aici și sintetizat aici de HotNews.

Cum media a citat doar din rezumatul de la începutul raportului, am mai selectat câteva rezultate, poate nu atât de relevante, dar la fel de caraghioase:

       

  • Stăm prost cu genetica (și când te gândești că în Occident, ia deja avânt ”consilierea genetică”, destul de piperată, ce-i drept): doar 23% au răspuns corect la toate cele patru întrebări:

Formularea întrebării: Să presupunem că doctorii spun unui cuplu că structura lor genetică indică că au o şansă din patru să aibă un copil cu o boală ereditară (moştenită de la părinți). Aceasta înseamnă că…?

1 – Dacă vor avea trei copii, nici unul dintre aceştia nu va avea respectiva boală (item incorect)  

2 – Dacă primul lor copil are acea boală, următorii trei copii nu o vor avea (item incorect)

3 – Fiecare dintre copiii acestui cuplu are acelaşi risc de a avea acea boală (item corect)  

4 – Dacă primii lor trei copii nu au această boală cel de-al patrulea o va avea (item incorect)  

    

  • Doar 22% înțeleg cum e testată eficiența medicamentelor prin folosirea grupului de control care primește tratamentul placebo.

   

  • România are una dintre cele mai scăzute rate de identificare a homeopatiei ca fiind neștiințifică (4% față de 20% în Occident), precum și una dintre cele mai ridicate rate ale evaluării homeopatiei ca fiind „foarte științifică”.

 

  • 15% dintre respondenții fumători consideră că oamenii care au fumat până la vârste înaintate sunt un argument în favoarea faptului că fumatul nu dăunează sănătății.

  

 

  • 4 din 5 români cred că Dumnezeu a creat toate ființele, așa cum sunt ele astăzi, şi 2 din 3 români cred că biserica nu greșește în cele ce spune şi că ne bazăm viața prea mult pe știință şi prea puțin pe credință.

 

În fine, nu vă mai obosesc cu cifre deprimante, ci vă mai spun doar două rezultate care m-au amuzat legate de atitudinile față de știință: 62% dintre români spun că oamenii de știință sunt periculoși (datorită cunoașterii lor avansate – vă amintiți poate de isteria iscată la pornirea acceleratorului de particule de la Geneva), dar, în același timp, unu din trei români vede în produsele de înaltă tehnologice doar niște ”jucării”. Dar ce jucării! Apocaliptice! 🙂

  

Previous

Iezuitul și oglinda-i belicoasă

Next

Puțintică răbdare…

1 Comment

  1. 42% îl contrazic pe Galilei!!!! Mi-e rusine, rau de tot. Totul porneste de la educatie…ce mai, suntem mai rau ca in evul mediu! Romania secolului XXI !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén