A 41-a treaptă spre fericire

Renunţați la comparaţii, nu vă mai zgâiți la capra vecinului, ne sfătuiește psihologul australian Thimoty J. Sharp, autorul recentei traduceri 100 de căi spre fericire. Un ghid pentru oamenii ocupaţi.

  

  

     

Calea 41: Nu te mai uita în curtea vecinului. Când vine vorba de fericire, comparaţiile sunt rareori de ajutor.

Fericirea este un fenomen subiectiv; este trăită în mod diferit de fiecare în parte şi înseamnă lucruri diferite pentru diverşi oameni. Aşa cum se spune, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă — nevoile şi dorinţele noastre variază, deci ceea ce face îl face pe un om fericit ar putea să nu aibă acelaşi impact asupra altei persoane.

Deşi cei mai mulţi dintre noi realizează diferenţele dintre aşteptările noastre individuale, este uşor să cazi în capcana celui ce priveşte peste gard, uitându‑te la ceea ce au vecinii şi gândindu‑te că şi și tu ai neapărat nevoie de asta. Această abordare este pur şi simplu nefolositoare şi aproape sigur o cale directă spre nefericire.

Cercetările indică în mod cert faptul că cei fericiţi apreciază ceea ce au şi se concentrează mai puţin pe ceea ce nu au. Studiile de fericire pe termen lung au arătat că bogăţia, localizarea geografică, climatul şi rasa au prea puţină influenţă sau chiar deloc asupra nivelului de fericire al unei persoane. Acelaşi grup de cercetători pretind în mod clar că, mai degrabă decât să se judece pe ei înşişi în raport cu ceilalţi, oamenii fericiţi îşi clarifică pur şi simplu ceea ce este important pentru ei şi apoi se concentrează pe atingerea şi îndeplinirea priorităţilor lor.

Rezultă de aici că, pentru a atinge fericirea trebuie să înţelegi ce înseamnă ea pentru tine, şi să determini ce trebuie să faci pentru a avea parte de cât mai multă fericire în viaţa ta. Nu te compara cu ceilalţi — există o croială diferită pentru fiecare!

Fragment din volumul

100 de cai spre fericire. Un ghid pentru oamenii ocupaţi de

TIMOTHY J. SHARP, psiholog clinician și fondatorul The Happiness Institute.

   

Previous

Un eseu haios despre o temă serioasă

Next

Rebecca James: “Nici nu ştiam cine era Alice…” (Interviu realizat de Dan-Silviu Boerescu)

1 Comment

  1. DRON SILVIU

    APRECIERI JUSTE LEGATE DE FERICIRE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén