Nojoud Ali este o fetiţă dintr-o familie săracă din Yemen. Tatăl ei a considerat că nu mai are bani să o ţină acasă și i-a dat-o în căsătorie unui bărbat cu 20 de ani mai în vârstă decât ea. Deși promisese să aștepte ca fetiţa să devină majoră pentru a o trata ca femeie, bărbatul respectiv o bătea zilnic și o siluia. Nici familia soţului, nici familia ei n-au sprijinit-o pe Nojoud. Dimpotrivă.
Fetiţa a reușit într-o bună zi să fugă și a ajuns la porţile tribunalului din Sanaa. A cerut divorţul. A avut norocul să fie ascultată de o avocată ce se ocupa cu apărarea drepturilor femeii.
Cazul a fost fără precedent în Yemen şi a stârnit agitaţie în media din întreaga lume. Cartea relatează povestea fascinantă și dură a acestui copil care a fost obligat să renunţe la copilărie și la jucării pentru o căsnicie. Pe 10 noiembrie 2008, cea mai tânără divorţată a lumii a primit, la New York, Premiul „Femeia anului”, decernat de revista americană Glamour. A împărţit această neașteptată consacrare cu vedeta de cinema Nicole Kidman, cu secretarul de stat american Condoleezza Rice și cu senatoarea Hilary Clinton. S-a scris despre ea în New York Times, Los Angeles Times și revista Times.

Această mărturie inedită este co-semnată de jurnalista Delphine Minoui. Ca reporteră specializată în problemele Orientului Mijlociu, ea a relatat pe larg în presa franceză toate evenimentele majore care au marcat această regiune asiatică în perioada ultimilor 12 ani. În anul 2006, ea a primit Premiul Albert Londres pentru o serie de reportaje pe care le-a realizat în Irak și în Iran.

Ziarul RING a acordat cartii un spatiu generos in editia din 20 decembrie:

“Volumul ilustrat cu fotografii şi desene ale micuţei Nojoud este o adevărată călătorie în lumea unei fetiţe care a reuşit să îşi apere inocenţa şi să se împotrivească abuzurilor acceptate de tradiţie”.

Tulburatoarea poveste a fost remarcata si de Simona Chitan, in Adevarul din 31 decembrie:

“Volumul „Divorţată la 10 ani” surprinde cu sensibilitate drama fetiţei care a hotărât totuşi să-şi ia soarta în mâini şi se apere singură într-o lume care nu a apărat-o şi i-a ucis copilăria.”

Cititi un fragment din “Divortata la 10 ani” pe siteul Pandora M, in sectiunea Cutia Pandorei. Click aici

 

“Divorțată la 10 ani”, Nojoud Ali, în colab. cu Delphine Minoui, Editura Pandora M, Colectia “Reality Shock”, 2010.