John E. Sarno, Reteta pentru minte si corp – Cum sa vindeci durerile trupului, Editura Trei, traducere din limba engleza de Dana Mares.  

 

Autorul este profesor de medicina recuperatorie la New York University School of Medicine si inca din tinerete s-a ocupat de durerile de spate. Dureri care afecteaza un numar mare de americani. La un moment dat s-a gandit ca intre durerile de sale si emotiile puternice ar putea fi o legatura directa.

  

  

   

Emotiile, sustine Freud, se acumuleaza in subconstient si cand ajung la un nivel critic „ameninta sa erupa in constient“. Atunci creierul nostru creeaza o durere, care poate fi de sale, in scopul  de a ne abate atentia de la mecanismele subconstiente si pentru a preveni o explozie emotionala violenta. Cam asta e ideea doctorului Sarno, care, prin sedinte de psihanaliza si-a vindecat, cel putin asa sustine in cartea de fata, o multime de pacienti care acuzau dureri de spate.

Nu stiu daca teoria lui e adevarata, dar daca e, inseamna ca numai Traian Basescu e de vina pentru durerile mele de spate. Basescu ma infurie si subconstientul meu se incarca precum o hazna…



Recenzie semnată de Ștefan Agopian în revista 24Fun