Una dintre cele mai strălucite minți ale epocii moderne, autorul favorit al lui Bill Gates, Vaclav Smil își surprinde din nou cititorii cu cel mai recent volum apărut în librării, Cifrele nu mint, publicat de Lifestyle Publishing. Considerat „o bucurie” și totodată una dintre cele mai accesibile cărți ale sale, Cifrele nu mint prezintă „71 de povești care ne ajută să înțelegem lumea modernă” într-un mod inedit. Statistici și grafice prezentate într-un mod atractiv spun „fără perdea” adevărul despre lume. Multe dintre prejudecățile societății moderne se năruie sub demonstrația necruțătoare a cifrelor prezentate de Vaclav Smil. Omul de știință canadian își poartă cititorii într-o aventură fascinantă a cunoașterii prezentând aspecte importante ale istoriei umanității într-un mod surprinzător: prin intermediul cifrelor. 

Ce dezvăluie consumul de vin și cantitatea transpirației despre istoria umanității

Cifrele nu mint este o compilație de subiecte variate, de la oameni, populații și țări la utilizarea energiei, inovația tehnică și mașinăriile și dispozitivele care definesc civilizația modernă. În plus, cartea se încheie cu o sumă de perspective concrete despre rezervele de hrană și opțiunile noastre alimentare și despre starea și degradarea mediului nostru. Acestea sunt marile subiecte de care am fost preocupat în cărțile mele încă din anii 1970”, precizează omul de știință canadian.

Prin intermediul a 71 de „povești”, lungă fiecare de doar câteva pagini și care abordează cele mai variate subiecte dintr-o perspectivă surprinzătoare, Vaclav Smil prezintă cititorilor starea lumii noastre, arată adevăruri nebănuite de nimeni și își conduce cititorii spre revelații dintre cele mai neașteptate.

Inventivitatea și unicitatea speciei, realități frapante de ieri și de azi sau prejudecăți demolate cu doar câteva serii de cifre sunt câteva dintre abordările aduse de omul de știință canadian în Cifrele nu mint.  Vaclav Smil își împarte volumul în mai multe secțiuni: despre locuitorii planetei, țări și națiuni în Era Globalizării, invenții ale epocii moderne, transport, mâncare și mediu înconjurător. Fiecare dintre acestea cuprinde o serie de povestiri cu teme care, cu siguranță, vor surprinde cititorii. În povestirea „Cum a îmbunătățit transpirația vânătoarea”, spre exemplu, Vaclav Smil observă un avantaj pe care oamenii l-au avut dintotdeauna față de alte specii: faptul că transpiră abundent și astfel își reglează temperatura corpului și capacitatea de efort. Leii nu pot alerga pe distanțe lungi sub soarele torid al amiezii, iar antilopele nu rezistă unei hărțuieli îndelungate, din același motiv. „Suntem supervedetele transpirației” observă omul de știință, care realizează un raport între cantitatea de energie consumată exprimată în wați și rata maximă de transpirație, ajungând la concluzia că omul a devenit un prădător diurn redutabil și datorită acestui fapt: transpiră din abundență.

Sunt francezii același popor cu un adevărat cult pentru vin? Câteva date statistice relevă o stare a lucrurilor cu totul surprinzătoare: consumul de vin a scăzut în Franța, la fel și în Italia, iar spaniolii beau bere cot la cot și în egală măsură cu germanii sau olandezii. Vaclav Smil analizează calitatea vieții pornind de la graficele care indică mortalitatea infantilă și demonstrează, cu cifre, că Statele Unite nu mai sunt chiar nr. 1 mondial.  Tot cifrele arată că anii 1880 au fost cei mai creativi din istoria umanității, dezvăluie de câți oameni a fost nevoie pentru construirea Marii Piramide, ne spun cât de sigur e zborul cu avionul, de ce carnea de pui e cea mai consumată din lume și ce îi face pe oameni cu adevărat fericiți.