Sunt ”ecologiștii radicali”, cei care ne îndeamnă să aruncăm peste bord secole de progres tehnic și să revenim în sânul Mamei-Natură, răspunde Pascal Bruckner în noul său volum Fanaticii Apocalipsei.

Din interviul acordat de scriitorul francez lui Cezar Paul-Bădescu pentru Adevărul, trebuie reținut că nu ecologișii pragmatici sunt ținta eseistului, ci ”verzii” utopici, cei care și-au transformat crezul într-o veritabilă religie a terorii:

Ecologiştii radicali – a se face distincţia de ecologiştii inteligenţi – funcţionează pe baza fricii, a spaimei, a terorii pe care le răspândesc peste tot. Sunt foarte activi în America de Nord şi în Europa Occidentală. Sunt copiii răsfăţaţi ai progresului care vor să nesocotească reuşitele noastre şi fac mofturi la realizările societăţii. Şi-ar dori să revenim la marea simplitate primitivă, la un mod de viaţă neo-rural în care Mama Natură nu a fost „violată” de ştiinţă şi de tehnică. Denunţ acest proiect retrograd care ar avea drept consecinţă aruncarea noastră cu o sută sau cu două sute de ani în urmă.

Și încă o nuanță: ceea ce trebuie salvat nu este Pământul (care ne precede și ne va supraviețui), ci umanitatea și provocările viitorului imediat:

…să hrănim nouă miliarde de oameni până în 2050, să le asigurăm un nivel de viaţă decent, să le venim de hac bolilor groaznice, să şcolarizăm tinerele generaţii, să evităm pe cât posibil conflictele sângeroase, să promovăm peste tot idealurile democratice.

    

Citiți interviul acordat de Pascal Bruckner în ziarul Adevărul.