Volumul O istorie a emoțiilor umane de Dr. Richard Firth-Godbehere, publicat de Editura Trei, este un amplu studiu despre cum au modelat emoțiile cursul istoriei omenești și despre felul în care experiența și înțelegerea lor au evoluat odată cu noi. Inspirându-se din psihologie, neuroștiințe, filosofie, artă și istoria religiilor, Dr. Richard Firth-Godbehere invită cititorii într-o călătorie fascinantă, în care vor descoperi rolul central pe care l-au jucat emoțiile în societățile omenești peste tot în lume și de-a lungul istoriei.
Nouă, oamenilor, ne place să ne considerăm niște ființe raționale care s-au bazat pe judecată și intelect pentru a supraviețui ca specie. Dar numeroase momente importante din istoria noastră au foarte puțin de-a face cu adevărul brut, obiectiv și mult mai mult cu trăirile interioare. O seamă de evenimente majore – de la originile filosofiei, nașterea marilor religii ale lumii, căderea Romei, Revoluția științifică, și până la unele dintre cele mai sângeroase războaie pe care omenirea le-a trăit vreodată – nu pot fi înțelese pe deplin fără a cunoaște emoțiile implicate în desfășurarea lor.
O istorie a emoțiilor umane este o vastă trecere în revistă a modalităților diferite în care oamenii și-au înțeles emoțiile de-a lungul veacurilor, un traseu care ilustrează maniera în care emoțiile au schimbat lumea în moduri care reverberează și astăzi. Cartea parcurge întreaga istorie, de la grecii antici până la inteligența artificială, călătorind de la țărmul Gambiei până la insulele Japoniei, de la puterea Imperiului Otoman până la ascensiunea Statelor Unite. Și aruncă și o privire în viitor.
De-a lungul istoriei, anumite emoții puternice au acționat ca o forță motrice a schimbării. În multe situații, dorința, dezgustul, dragostea, frica și uneori furia par să preia controlul, determinându-i pe oameni să facă lucruri care pot schimba totul. Dr. Richard Firth-Godbehere explorează în acest volum modul în care aceste emoții — și imaginile în continuă schimbare ale oamenilor — au jucat un rol în modelarea lumii. În acest proces, vom vedea cum experiența dorinței, a dezgustului, iubirii, fricii și furiei a fost diferită în trecut de modul în care trăim aceste emoții astăzi.
Istoria ne arată că emoțiile au o forță aparte — ele au contribuit la construirea lumii la fel de mult ca orice tehnologie, mișcare politică sau gânditor. Au pus bazele religiilor, ale problemelor filosofice, ale cercetării și bogăției. Dar pot reprezenta și o forță întunecată, capabilă să dărâme lumile prin război, lăcomie și neîncredere. Fiecare dintre capitolele cărții se concentrează asupra unui anumit moment istoric și a unui loc specific, dar, luate împreună, ne oferă o narațiune a modului în care emoțiile au modelat lumea în care trăim astăzi, în toată complexitatea, surpriza și diversitatea ei.
„O lucrare monumentală, plină de erudiție. Mulți savanți par să fi citit totul despre subiectele pe care le cercetează, dar rareori găsești un om de știință care să transforme vasta sa cultură într-o scriitură lucidă și totodată extrem de captivantă. Firth-Godbehere e unul dintre ei.“ – Kirkus Reviews
„O călătorie extrem de bine documentată în universul uluitor al emoțiilor omenești. Dacă vreți să aflați ce impact major au avut emoțiile asupra istoriei și evoluției noastre, această carte e răspunsul.“ – Publishers Weekly
Dr. Richard Firth-Godbehere, unul dintre experții de talie mondială în domeniul emoțiilor, este cercetător independent și consultant în istoria, limbajul, știința și filosofia emoțiilor și membru de onoare al Centrului pentru istoria emoțiilor din cadrul Queen Mary University of London. Deține o diplomă de licență la University of London, unde a fost recompensat de două ori pentru excelență academică. De asemenea, deține un doctorat în filosofie la University of Cambridge și un doctorat la Queen Mary University of London, unde a beneficiat de o bursăde cercetare Wellcome Trust. Lucrarea sa interdisciplinară, trecând prin istorie, psihologie, lingvistică și futurism, arată modul în care emoțiile se schimbă de-a lungul istoriei și cum anume aceste schimbări influențează parcursul omenirii.
Leave a Reply