Volumul Euforie, scris de autoarea suedeză Elin Cullhed și publicat recent în colecția Fiction Connection a Editurii Trei, reconstituie ultimul an din viața uneia dintre cele mai importante poete ale secolului XX – Sylvia Plath.

Euforie, câștigător al SVT Kultur Augustpriset 2021, cel mai important premiu literar suedez, zugrăvește portretul unei minți strălucite, angrenate într-o luptă acerbă cu lumea, cu cei dragi – și, nu în ultimul rând, cu sine însăși.

Cullhed descrie cu o remarcabilă intuiție și cu multă duioșie ciocnirea violentă, neîntreruptă dintre condiția de mamă și cea de soție perfectă și, totodată, dintre poezie și frumusețe.” – Aftonbladet

Sylvia e însărcinată cu al doilea copil și foarte entuziasmată de noua aventură în care a pornit împreună cu soțul ei, Ted Hughes. S-au retras la țară, departe de zgomotul și agitația marelui oraș, într-un vechi conac pe care vor să-l transforme într-un cămin primitor. Dar treptat această lume începe să devină apăsătoare pentru Sylvia, care își dorește cu disperare să scrie, să iubească, să trăiască, să devină faimoasă. În timp ce Ted se bucură de un succes tot mai mare ca poet și începe să tânjească după altceva în afară de mica lor lume insulară, Sylvia se simte întemnițată de dragostea pentru el și totodată dependentă de prezența lui.

„În această reconstruire literară a unei figuri iconice, Elin Cullhed pătrunde în mintea Sylviei Plath, oferindu-ne acces neîngrădit la tot zbuciumul său sufletesc. Scriitura e atât de convingătoare, încât povestea marii poete a secolului XX e mai actuală ca niciodată, iar autoarea pare să aibă o afinitate profundă cu propriul ei personaj.” – SVT Kultur

Într-o scriitură impetuoasă, aluvionară, obsesivă, o cunoaștem pe Sylvia Plath imaginată de Cullhed: disperată, incandescentă, jucăușă, geloasă, grandilocventă, cu un irezistibil monolog interior care dezvăluie o artistă de o forță cu totul ieșită din comun.

„Romanul lui Cullhed invită cititorul în universul lăuntric al Sylviei Plath, unde este martorul fiecărui gând și al fiecărei emoții pe care poeta le trăiește. E o experiență atât de fascinantă, încât vrei să-i fii alături personajului până la sfârșit.” – Svenska Dagbladet

Elin Cullhed (n. în 1983) este o autoare suedeză al cărei debut din 2016, Gudarna, un roman pentru adolescenți, s-a bucurat de mare succes. Cullhed a început să studieze îndeaproape opera și viața Sylviei Plath când s-a confruntat cu o situație similară cu a poetei: mamă, căsătorită cu un scriitor și luptându-se să găsească timp și spațiu pentru propriul scris. Romanul Euforie este în curs de publicare în 23 de limbi.