Mindfulness-ul în procesul hrănirii e un mic exerciţiu care are potenţialul de a ne dezvălui multe despre ceea ce nu ne permitem să experimentăm în vieţile noastre, cu mult dincolo de mâncare.

Mindfulness_300

În cadrul acestei „meditaţii alimentare“, permitem unei stafide să devină obiectul primar al atenţiei şi experimentăm universul simţurilor şi trupului în relaţie cu acest obiect, la un nivel de detaliu neobişnuit şi mult mai lent decât am mânca în mod normal ceva. Stafida se transformă în profesorul de meditaţie, precum şi în principalul obiect al atenţiei, cu potenţial de a in­dica aspecte ale relaţiei tale cu alimentaţia şi cu alimentele care se află în mod normal dincolo de suprafaţa conştientizării.

Provocarea acestei meditaţii ghidate — şi frumuseţea ei — este să fii pur şi simplu cu fiecare clipă, aşa cum e: pentru văz, pentru miros, pentru a ţine stafida în mână, pentru a o pipăi cu degetele, pentru anticiparea consumării ei şi a modului în care se mani­festă în corp şi în gură, pentru momentul în care e introdusă în gură şi pentru cum este „primită“, pentru mestecatul lent şi voit, pentru gustarea ei clipă de clipă şi pentru cum se transformă în timp, pentru înghiţirea ei când apare impulsul de a o înghiţi şi felul în care reacţionezi, pentru toate gândurile şi emoţiile care ar putea apărea în diferite momente de-a lungul procesului şi pentru urmarea înghiţirii ei.

În tot acest timp, invitaţia e să ştii, să înglobezi cunoaşterea experienţei care se derulează şi să conştientizezi acest lucru, clipă de clipă.

Ascultă îndrumările pentru exercițiul de meditație asupra hrănirii:

 

 

Fragment din Mindfulness pentru începători. Ascultă și alte exerciții ghidate pe pagina de prezentare a cărții.