Poftele, care uneori pot însemna alergii, sunt cel mai adesea modul în care natura te anunţă că nu ingerezi suficiente vitamine şi minerale. Aceste pofte specifice se dezvoltă adesea deoarece dieta ta generală este inadecvată. Unele dintre cele mai uzuale pofte sunt:

 

Unt de arahide. Acesta se află cu siguranţă printre primele zece şi nu este deloc surprinzător. Untul de arahide este o sursă bogată de vitamine B. Dacă vezi că te scufunzi adesea în borcan, se poate să fie pentru că eşti stresat, iar doza uzuală de vitamine B a devenit insuficientă. Deoarece 50 g de unt de arahide înseamnă 284 de calorii, va fi mai bine pentru silueta ta să iei un supliment cu complex de vitamine B dacă nu doreşti să te îngraşi.

 

Banane. Când te surprinzi căutând iar şi iar acest fruct, ar putea fi pentru că organismul tău are nevoie de potasiu. O banană medie are 555 mg. Cei care iau diuretice sau cortizon (care lipsesc corpul de atât de necesarul potasiu) au adesea poftă de banane.

 

Brânză. Dacă eşti mai degrabă un novice într-ale brânzeturilor, decât un iubitor de brânză, este foarte probabil ca pofta ta să fie de fapt de calciu şi fosfor. (Dacă ai luat o gustare cu brânză procesată industrial, ai ingerat şi aluminiu şi sare, fără să o ştii.) Întâi de toate, ai putea încerca să consumi mai mult broccoli. Este bogat în calciu şi fosfor şi mult mai sărac în calorii decât brânza.

  

   

    

Mere. Un măr pe zi nu ţine neapărat doctorul departe, dar îţi oferă o mulţime de lucruri bune pe care s-ar putea să nu le găseşti în alte alimente – calciu, magneziu, fosfor, potasiu – şi este o sursă excelentă de pectină, cea care scade colesterolul! Dacă ai tendinţa de a consuma multe grăsimi saturate, aceasta răspunde de pofta ta de mere.

 

Cola. Pofta de cola este cel mai adesea o poftă de zahăr şi o dependenţă de cofeină. Băutura nu are valoare nutritivă.

 

Îngheţată.: Pe cât este îngheţata de bogată în calciu, cei mai mulţi o doresc pentru conţinutul de zahăr. Persoanele cu hipoglicemie şi diabeticii poftesc mult la îngheţată, ca şi persoanele care încearcă să regăsească siguranţa copilăriei.

 

Ouă. În afară de proteine (2 ouă îţi oferă 13 g), sulf, aminoacizi şi seleniu, cei cărora le plac ouăle ar putea căuta conţinutul de grăsime din gălbenuş sau, paradoxal, colina, care dizolva colesterolul şi grăsimea.

 

Pepene galben. Doar gustul s-ar putea să nu fie singurul motiv pentru care pofteşti la acest pepene. Pepenele galben este bogat în potasiu şi vitamina A. De fapt, un sfert de pepene are 3 400 UI de vitamina A. Întrucât îţi oferă şi vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, biotină şi inozitol, nu este o poftă căreia să fie rău să-i cedezi. O jumătate de pepene are numai vreo 60 de calorii.

 

Vopsea şi gunoaie. Copiii au tendinţa de a mânca vopsea şi gunoaie. Adesea, aceasta indică o deficienţă de calciu şi de vitamina D. Este necesară o evaluare drastică a alimentaţiei copilului tău şi se recomandă o vizită la medicul pediatru. Această poftă pentru produse nealimentare este cunoscută sub numele de sindromul Pica. Este o afecţiune pe care o pot avea şi femeile însărcinate, care ar trebui să fie conştiente că ingerarea unor asemenea substanţe poate dăuna dezvoltării fătului.

   

Fragment din volumul

Noua biblie a vitaminelor