Scriitoarea și jurnalista de origine siriană Samar Yazbek este nominalizată la National Book Award pentru romanul Where the wind calls home, aflat în pregătire în imprintul Anansi. World Fiction al editurii Trei. În acest roman, scriitoarea vorbește tot despre războiul din Siria, dar din altă perspectivă – cea a comunității alawite, a obiceiurilor și credințelor sale. Deși războiul se află în fundalul desfășurării evenimentelor, Yazbek scrie de această dată despre frumusețea și cruzimea vieții, despre distrugerea dar și reziliența ei, precum și despre înălțarea sufletului prin intermediul legăturii cu natura.

Între cei zece scriitori nominalizați, Samar Yazbek este prima care primește această nominalizare după ce l-a și câștigat. Finaliștii vor fi anunțați pe 1 octombrie în publicația New York Times, iar câștigătorii miercuri, 20 noiembrie.

Samar Yazbek (n. 1970) este jurnalistă, scriitoare și activistă pentru drepturile omului din Siria. A studiat literatura arabă la Universitatea Tishreen din Latakia, iar în 2010 a participat la revolta populară împotriva regimului lui Baššār al-Assad și a fost alungată din țară. A publicat șapte romane și două volume de proză scurtă, dar și două cărți de memorii despre revoluția din Siria, recompensate cu numeroase premii. Cărțile ei au fost traduse în mai mult de 20 de limbi. În seria Anansi. Contemporan au apărut romanul Fata care nu se putea opri din mers și La porțile tărâmului de nicăieri.