Într-o clipă, ultimul roman al scriitoarei americane Suzanne Redfearn, a reușit imediat după lansare să surprindă și cititorii și lumea literară din Statele Unite. O poveste obișnuită, care se poate întâmpla oricui, redată dintr-o perspectivă narativă inedită, un roman care îmbină elemente de thriller care te țin cu sufletul la gură cu o incursiune în profunzimea psihicului uman, observații pertinente, de un realism dur despre natura omului contrabalansate de o înțelegere aproape filozofică a vieții și umanism – acestea par să fie „ingredientele” succesului cărții Într-o clipă, publicată de Editura Trei. Iar dacă romanul lui Suzanne Redfearn are darul de a contraria, un personaj nu mai puțin surprinzător este și autoarea însăși. Iată 7 lucruri inedite despre Suzanne Redfearn, autoarea bestsellerului Într-o clipă, care a cules deja laurii uneia dintre cele mai bune cărți ale lui 2020.

  1. Înainte ca romanele sale să ajungă bestselleruri, Suzanne Redfearn a avut slujbe dintre cele mai variate. A fost casier la McDonald’s, chelneriță, proprietara unei companii producătoare de fursecuri, copywriter, manager de marketing și grafician. A inventat un sortiment de șireturi de pantofi, iar la meseria de arhitect specializat în proiecte rezidențiale și comerciale nu a renunțat nici după ce cărțile ei au început să se vândă ca pâinea caldă. 
  2. După cum singură mărturisește într-un interviu pe site-ul personal, Suzanne Redfearn nu a avut nici cea mai vagă idee că va deveni, într-o bună zi, scriitoare. După o seară petrecută în oraș cu o prietenă, s-a așezat la computer să scrie câteva idei care s-ar fi putut dezvolta într-o poveste interesantă. Spre marea sa surpriză, lucrurile nu s-au oprit aici. „Cuvintele curgeau mai repede decât puteam tasta” spune scriitoarea. „Am stat trează mai bine de jumătate de noapte, pentru că povestea și personajele m-au purtat într-o călătorie incredibilă și neașteptată. Șapte luni mai târziu aveam gata primul roman”, își amintește Suzanne Redfearn.
  3. Experiența proprie sau întâmplările cunoscuților sunt principala sursă de inspirație în romanele scriitoarei americane. „Fiți atenți la ce spuneți când sunteți pe lângă mine! Prietenii și familia au început să-și dea seama că, dacă spun ceva interesant, sunt mari șanse ca acel lucru să-l citească într-o bună zi într-unul dintre romanele mele”, spune Suzanne Redfearn. De altfel, romanul Într-o clipă este inspirat de o întâmplare trăită de autoare. La vârsta de 8 ani, pe când se afla într-o excusie cu tatăl, fratele ei mai mare și o altă familie prietenă, Suzanne Redfearn a fost surprinsă de o furtună de zăpadă în vârf de munte. Chiar și la decenii distanță de la acea întâmplare, scriitoarea mărturisește că are amintirea viscerală a frigului care le-a provocat degerături, dar mai mult decât atât, nu a putut uita cum, în situații-limită, oamenii își dezvăluie adevărata personalitate. Iar adesea surprizele nu sunt plăcute.
  4. Suzanne Redfearn are o rutină de lucru mai puțin obișnuită. Diminețile și le petrece scriind în cafenelele aglomerate din zona unde trăiește, Laguna Beach, California. „Imi place să scriu în locuri zgomotoase. Sunt ideale să prinzi din zbor frânturi de conversații interesante și mici povestioare”, spune scriitoarea. După-amiezele, obișnuiește să scrie acasă și să discute ideile cu … pisica ei „diabolică” numită Motley. „Uneori chiar mă ascultă, ceea ce e încurajator”, mai spune autoarea romanului Într-o clipă.
  5. Suzanne Redfearn este o persoană curioasă, inventivă și pasionată de tot felul de lucruri. „Mă interesează totul!”, mărturisește scriitoarea. „Încerc constant lucruri noi – pictura, grădinăritul, pickleball, yoga, golful – dar îmi place și să fac eu însămi tot felul de obiecte, de la aplice, la brățări și pliciuri de muște”. Suzanne Redfearn este inventatoarea „șireturilor-minune” – mai sănătoase, mai confortabile și de 6 ori mai rezistente decât cele obișnuite, după cum le laudă cea care le-a creat.
  6. Întrebată într-un interviu pentru „This is My Truth Now” care este partea cea mai grea și cea mai ușoară a muncii de scriitor, Suzanne Redfearn a răspuns: „Cea mai grea parte este să stai pe scaun atâtea ore și să-ți faci treaba. Scrisul doare! Îți suprasolicită creierul și întotdeauna începe prost până când reeditezi și iar reeditezi, ca să fie bine. Partea cea mai ușoară e să vorbești cu cititorii. Îmi place foarte mult să aud ce experiențe au trăit citindu-mi cărțile. Citim ca să nu fim singuri – spunea C.S. Lewis. Cred că scriu din același motiv”.
  7. Într-o clipă este un roman pe care Suzanne Redfearn l-a scris în 2013, dar care a fost publicat 7 ani mai târziu. După publicare a devenit rapid bestseller Amazon la 10 categorii, câștigător al Best Book Awards și este în curs de traducere în 17 țări. Întrebată ce a învățat din experiența de scriitor, Suzanne Redfearn spune: „E ca atunci când Christopher Robin îi spune lui Winnie de Pluş – Ești mai curajos decât crezi, mai puternic decât pari și mai isteț decât te gândești. Au fost multe suișuri și coborâșuri de-a lungul carierei mele, au existat momente de îndoială teribilă, când mi-a venit să arunc prosopul. Însă faptul că sunt aici, iar Într-o clipă și-a găsit drumul către lume este o lecție care mă învață să-mi păstrez credința în mine însămi chiar dacă uneori pare imposibil”.