Autoarea fenomenului internațional Oamenii fericiți citesc și beau cafea, Agnès Martin-Lugand, revine la Editura Trei cu o nouă carte – În seara asta n-avem voie să plângem. Un roman frumos și trist în care capitolele alternează rapid pentru a ne vorbi despre o femeie aflată la sfârșitul vieții și un bărbat care își dorește să-și pună capăt vieții. Vocile celor doi se ridică pe rând pentru a ne împărtăși povestea lor, suferințele, demonii lor și, mai mult decât orice, o dragoste nebună. O dragoste nebună care inspiră, reunește și salvează în aceeași măsură în care poate să distrugă și să dezbine.

„Pentru mine, În seara asta n-avem voie să plângem e un roman foarte special. Nu doar pentru că e al zecelea. Ci și pentru că romanul însuși pare că mi-ar fi dictat scrierea lui. A fost tulburător să descriu chinul lui Joshua, pe când Madeleine a fost mai discretă, m-a lăsat să mă apropii de ea treptat și cu blândețe.“ – Agnès Martin-Lugand

Un amestec neobosit de ambivalență, furie, frustrare, îndoială și vinovăție îl bântuie pe Joshua. Mulți ani a trăit singur cu demonii lui și cu pianul, tovarășul său de viață. Dar fiul său Nathan are nevoie de el și nu înțelege motivul acestei atitudini disperate a tatălui său. De cealaltă parte, potrivit medicilor, Madeleine mai are foarte puțin timp de trăit. La 40 de ani, își dorește să profite la maximum de viață alături de fiica ei Lisa și de familie. Din păcate, boala o slăbește pe zi ce trece.

Agnès Martin-Lugand analizează în acest roman moartea din două perspective: a lui Madeleine pentru care sfârșitul este o certitudine, dar ea nu vrea să-și părăsească fiica și familia și cea a lui Joshua care are toată viața înainte, dar vrea să renunțe la această lume, neconștientizând dragostea fiului lui pentru el.

În seara asta n-avem voie să plângem de Agnès Martin-Lugand este o explozie de sentimente. Autoarea franceză ne oferă libertatea de a înțelege ceea ce ne bântuie, ceea ce ne face plăcere și ceea ce ne face să trăim cu pasiune. Chiar dacă sunt doar câteva momente, merită totul. Efemer, dar etern.

Agnès Martin-Lugand s-a impus pe piața literară franceză prin scriitura ei delicată și subtilitatea psihologică, dovedite prin felul în care își construiește personajele.“ – Actuallité

După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin-Lugand s-a dedicat scrisului, publicându-și primul roman, Oamenii fericiți citesc și beau cafea, în regim propriu, pe platforma Kindle Amazon, în decembrie 2012. Remarcată rapid de bloggerii atenți la mediul literar virtual, a trezit interesul Editurii Michel Lafon, care i-a propus debutul în lumea editorială tradițională. Astfel, romanul său a cunoscut un succes uriaș nu doar în Franţa, ci în întreaga lume, drepturile de ecranizare fiind achiziționate de o casă de producție de la Hollywood. Agnès Martin-Lugand se numără printre primii zece cei mai de succes autori francezi: cărțile ei s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare în întreaga lume și au fost traduse în 35 de limbi.

La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut: Oamenii fericiți citesc și beau cafea, Viața e ușoară, nu-ți face griji, Îmi pare rău, sunt așteptată…, Fericirea îmi scapă printre degete, Încă aud muzica noastră în gând, Lumina unui nou început, Ceea ce nu poate fi ascuns, Găsește puterea să mergi mai departe și Într-o zi, mă voi întoarce la tine.