Pasionații de filosofie și nu numai vor descoperi în perioada următoare în librării noua carte scrisă de Cristian IftodeViața bună. O introducere în etică, publicată de Editura Trei.
Cartea oferă răspunsuri tuturor celor care se întreabă dacă practicarea virtuților ne poate apropia de trăirea unei vieți bune, frumoase, autentice. Iar autorul ne întărește ideea că „viaţa bună nu depinde nici de avere, nici de faimă, nici chiar de munca îndârjită, ci de capacitatea noastră de a construi şi menţine relaţii bune: relaţii umane durabile, nesuperficiale, bazate pe încredere, afecţiune genuină şi respect mutual.”

Recomandând această carte, filosoful Mircea Dumitru spune că „o bună și reușită lecție de morală nu este aceea în care ni se predică doct valorile, ci aceea în care ni se arată cum să practicăm virtuțile pentru ca viețile noastre să fie împlinite și noi să fim împăcați cu ceilalți și cu noi înșine.”

În completare, poeta Svetlana Cârstean găsește printre paginile cărții răspunsuri la întrebările: „La ce e bună viața în lipsa fericirii? Și la ce bun filosoful, în vremurile în care fericirea nu mai este o temă de actualitate, pentru că advertisingul și discursurile despre spiritualitate au confiscat-o, tocit-o și îngropat-o?”

Viața bună poate fi aventura vieții tale, dacă nu este deja. Vei găsi aici un prieten bun și critic spre a scoate adevărul din tine, adevărul de sine. Un prieten egal ție, totuși, mai antrenat în virtute, spre care te cheamă. Norocul nostru e mare: culturii române i-a luat sute de ani să aibă cartea de etică pe care o avem acum în mâini, cartea de filosofie morală contemporană care face dreptate, dar mai ales bine anticului din noi. Viața bună, dacă știm a o citi spre a o trăi, va fi una a libertății, autentică, trudind în fericire. Căci așa s-a încercat de mii de ani, de la Aristotel la Nietzsche, de la Seneca la Foucault, și, în sfârșit, așa o scrie nouă Cristian Iftode”, adaugă filosoful Constantin Vică.

Cristian Iftode este conferențiar la Facultatea de Filosofie a Universității din București, unde predă cursuri de etică, terapie filosofică, estetică și filosofie contemporană. A publicat numeroase studii în lucrări colective sau reviste de specialitate din țară și străinătate, precum și volume de autor, printre care Filosofia ca mod de viață: Sursele autenticității (2010) și Aristotel. Problema analogiei și filosofia donației (2015). Susține constant conferințe publice, ateliere de filosofie practică și desfășoară o substanțială activitate publicistică, menită să probeze relevanța filosofiei pentru viața de zi cu zi.