V-ați obișnuit poate să poposiți la standul editurii pentru cărți polițiste și de psihologie, pentru titluri de sănătate și din zona young adult. În acest an, vă invităm să descoperiți noi colecții, extrem de incitante: de la popularizarea științei la istorie, de la cărțulii ilustrate la ”lecții de viață” oferite de marile minți. Iată 10 astfel de cărți ”ieșite din tipar”:

carti-altfel-final  

  1. Saga Dinastiei de Habsburg, de Jean Des Cars. Este a doua apariție din proaspăta colecție de Istorie (care a debutat cu o excelentă repovestire a Primului Război Mondial). Urmați firul dinastic care începe de la Cuceritorul Carol Quintul și continuă cu reformatoarea Maria Tereza, cu Franz Joseph și legendara-i soție Sisi, pentru a se sfârși cu Zita, ultima ocupantă a tronului austriac.
  1. Drăcuşorul cifrelor, de Hans Magnus Enzensberger. O carte de pus sub perna celor care se tem de matematică, scrisă (n-o să vă vină să credeți) de un literat și eseist remarcabil al Germaniei contemporane. Și, că veni vorba de popularizarea științei, vă amintesc că tocmai a apărut și Frank Einstein şi electro-degetul, de Jon Scieszka, dintr-o serie pe care o știți deja.
  1. Unicat, de Milorad Pavić. Un alt scriitor mare (vă amintiți de Dicționarul khazar?) cu un roman-deltă, cu o poveste detectivistică ce se ramifică în nu mai puțin de o sută de finaluri. Cei care se declară tot timpul nemulțumiți de ”cum s-a terminat povestea” au acum de unde alege 🙂
  1. Visătorii picați din lună. Patru genii care au schimbat istoria, de Cedric Villani și Baudoin. O carte despre patru genii ale științei. De unul ați tot auzit în ultima vreme. ”Alan Turing este proaspăt în memorie din filmul care a participat la Premiile Oscar în acest an, The Immitation Game. Oare cum au lucrat cele patru genii cel de-al Doilea Război Mondial?”, se întreabă filme-carti într-un top al recomandărilor de la Gaudeamus 2015.
  1. Lecţii de viaţă de la Freud, de Brett Kahr & Lecţii de viaţă de la Nietzsche, de John Armstrong. Ce mai pot să spună omului de azi un psihiatru cu pipă sau un clasicist veșnic zbuciumat veniți din vremuri de mult apuse? Foarte multe, pare-se: despre decizii și răzgândiri, despre cum să găsești cea mai bună versiunea a ta sau cum să fii… total neimporant. Merită să aruncați un ochi peste primele două titluri din colecția ”The School of Life”.
  1. Supărarea lui Arthur, de Hiawyn Oram, Satoshi Kitamura. Povesea pentru copii pornește de la uitatul seara la televizor. Iar ilustrațiile fac toți bani, căci ”Kitamura este unul dintre cei mai originali şi mai rafinaţi ilustratori de cărţi pentru copii din lume.” zice Sunday Times.
  1. Marile schimbări. Crize şi perspective în politica intenaţională, de Valentin Naumescu. Fierbe lumea în jurul nostru, așa că o carte de politcă externă nu strică. Este prima din colecția ”Contributors”, care te ajută să pricepi trendurile și ideile care schimbă fața lumii de azi.
  1. Învăţături de bună purtare pentru fetişcane întru folosul pensioanelor. Femeia şi paiaţa, de Pierre Louys. Avem aici două cărți diferite de la subversivul poet franțuz revoltat de moravurile rigide de la finele secolului XIX: un fals ghid pentru fetele de pension (vulgar, hilar și parodic în același timp), plus un roman erotic ecranizat de Bunuel.
  1. Elefantul Elmer & Elmer şi monstrul, de David McKee. Două povești cu miez din noua colecție Panda, două istorioare aduse de un elefant multicolor – una despre a fi diferit, cealaltă despre a cum faci față lucrurilor care te sperie.
  1. Cine a fost Wolfgang Amadeus Mozart?, de Yona Zeldis McDonough. A fost un băiat de șase ani care a impresionat-o pe împărăteasa Austriei? Un compozitor care a scris peste 600 de concerte, sonate, simfonii și opere în 35 de ani de viață? Un muzician serios căruia îi plăcea să spună glume infantile? Desigur, toate la un loc. (Și, nu uitați, în aceeași colecție, Cine a fost, mai avem noutate, o biografie a lui Isaac Newton, cel care, când nu ședea pe sub pomi cu mere căzătoare, încerca să transforme metalele în aur.)