Baloane, deghizări, autoportrete & alte jocuri care-l ajută pe copil să se dezvolte armonios:

Joaca-coperta

  1. BALONAȘE DE SĂPUN

Aceasta este o activitate distractivă și suflatul întărește controlul buzelor și mărește capacitatea respirației, aspecte necesare pentru vorbire. Săritul sau urmăritul balonașelor ajută forța musculară și mișcarea.

  1. AUTOPORTRETUL

Folosiți o bucată mare de hârtie (o rolă veche de tapet este foarte bună): desenați conturul copilului în jurul său și lăsați‑l să se coloreze. Puteți să faceți acest lucru la fiecare șase luni ca să vadă cât a crescut.

  1. INSTRUMENTELE MUZICALE

Copiilor le place să facă zgomot — cu cât mai tare cu atât mai bine! Introduceți o gamă largă de instrumente muzicale care sunt potrivite vârstei, ca de exemplu toba, maracasul și tamburinele. Copilul va învăța în curând sunetele pe care le face fiecare dintre ele, în funcție de cum le manevrezi. De exemplu, tamburina poate fi scuturată ca să scoată un sunet ca de clopoțel sau poate fi lovită ca să scoată un sunet ca de tobă.

Fragment din volumul de parenting și psihologie a copilului Joaca. Soluții distractive pentru buna dezvoltare a copiilor în primii cinci ani, de Amanda Gummer

  1. „SĂ ZUGRĂVIM“ ZIDUL

Dați‑i copilului o găleată cu apă și o perie mare și lăsați‑l să‑și dezvolte mușchii brațelor și creativitatea, „zugrăvind“ zidul grădinii, gardul sau trotuarul.

  1. SĂ ÎNȘIRĂM MĂRGELE

Folosind o ață și niște paste uscate (pastele de tip penne merg cel mai bine), copilul poate să facă singur coliere pe o ață. El poate apoi să picteze pastele și să le pună în sclipici ca să le facă mai frumoase.

  1. SĂ NE DEGHIZĂM

Orice haină este bună pentru deghizat: fusta mamei sau cravatele și cămășile tatei, costume de pirat și de zână sau chiar propria sa garderobă. Copilul o să se amuze grozav încercând aceste haine și făcând bizare costume încântătoare (mai ales cu pantofii voștri preferați, care o să‑i fie prea mari). Lăsați‑i imaginația și creativitatea să zboare. Fotografiile pe care i le faceți în aceste costume o să vă ofere amintiri de neuitat.