Editura Trei a publicat de curând, în colecția Fiction Connection, volumul Cartea poștală de Anne Berest – o anchetă, o poveste romanescă și o căutare inițiatică a semnificației cuvântului „evreu“ într-o lume laică. Este o relatare istorică, o investigație contemporană și, totodată, un thriller inițiatic.

„Un secol de istorie în povestea unei familii de evrei. Un roman impresionant, care descrie întâmplări reale și totodată ridică întrebări profunde.“ – Le  Figaro

Pe 6 ianuarie 2003, părinții lui Anne Berest găsesc în cutia lor de scrisori o carte poștală neobișnuită. Anonimă, pe o parte are fotografia Operei Garnier, iar pe cealaltă parte sunt scrise numele bunicilor, mătușii și unchiului mamei sale, morți la Auschwitz, în 1942: Ephraïm, Emma, Noémie și Jacques. Douăzeci de ani mai târziu, Anne Berest pornește în căutarea persoanei care le-a trimis acea carte poștală. Ajutată de mama ei, autoarea explorează toate ipotezele posibile. Face apel la un detectiv particular și la un criminolog, stă de vorbă cu locuitorii satului unde s-a adăpostit familia ei și se folosește de toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a da de urma misteriosului expeditor. Pe parcursul acestei investigații, care se întoarce în timp până la începutul secolului XX, Anne Berest reconstituie destinul înaintașilor ei, familia Rabinovich, fuga lor din Rusia, călătoria lor în Letonia, apoi în Palestina și, în cele din urmă, sosirea lor la Paris, războiul și ororile lui.

Povestea familiei Rabinovitch evidențiază cruzimea antisemitismului, exilurile repetate și speranțele reînnoite de integrare, încrederea care a rămas în ciuda avertizărilor. Cu acuratețe și inteligență, narațiunea restabilește contextul, disecând modul în care, pe nesimțite, o ideologie criminală a putut să se impună, până în punctul de a trezi zelul unui stat francez (Regimul de la Vichy) care anticipează cererile naziste.

Cartea poștală ne transportă în altă lume și în alt timp.“ – Libération

Ancheta lui Anne Berest ne confruntă și cu realitatea contemporană. Ne dezvăluie ce s-a întâmplat cu casa străbunicilor ei, jena dar și ostilitatea evidentă a urmașilor foștilor vecini. Puzzle-ul care se construiește pe măsură ce fragmentele din trecut se potrivesc este declanșatorul unei reflecții intime a autoarei asupra identității sale, asupra influenței acestui trecut asupra personalității sale și asupra modului său de a-și accepta rădăcinile evreieiști. Cartea poștală de Anne Berest poate fi oricând unul dintre cazurile lui Mark Wolynn – psiholog clinician specializat în traumele transgeneraționale – din volumul Povestea ta a început demult.

„Un roman magistral. Povestea unui trecut care e retrăit fără încetare în prezent.“ – La Croix

Născută în 1979 la Paris, Anne Berest este o faimoasă romancieră și scenaristă franceză. Este autoarea romanelor La fille de son père, Les patriarches, Sagan 1954, Recherche femme parfaite, Gabriële (scris împreună cu sora ei) și a pieselor de teatru La visite și Les filles de nos filles. De asemenea, a scris pentru Arte seria Mytho, câștigătoare a nenumărate premii, atât în Franța, cât și în lume. Cartea poștală este al șaselea roman al său și a fost recompensat cu Premiul Renaudot al Liceenilor 2021, Premiul Goncourt alegerea Statelor Unite 2022 și Marele Premiu al Cititorilor Elle 2022.