cea-mai-norocoasa-fata1Cea mai norocoasă fată este romanul de debut al scriitoarei Jessica Knoll, care a avut încă de la început un succes internațional neașteptat. Cartea s-a vândut în peste 450 000 de exemplare și s-a aflat patru luni pe listele americane de bestselleruri. Drepturile de publicare s-au vân­dut în peste 30 de ţări. Actriţa și producătoarea Reese Witherspoon a obţinut drepturile de ecranizare a romanului Cea mai norocoasă fată, iar Jessica Knoll va scrie scenariul noului film.

Luni la rând, după debutul spectaculos, atunci când era întrebată de presă sau de către cititori cum a reușit să descrie atât de realist un viol și urmările acestuia, Jessica declara că a auzit povești de la prieteni și colegi de clasă.

Dar, apoi s-a hotărât să spună adevărul: cartea Cea mai norocoasă fată este inspirată din trauma suferită de autoare în adolescență, când a fost violată de trei colegi de liceu la o petrecere, iar apoi a fost hărțuită de ceilalți colegi de clasă și etichetată drept ușuratică. După abuzul sexual, Jessica Knoll nu a fost niciodată tratată ca o victimă, ci, dimpotrivă, “au considerat că eu eram infractoarea, eu i-am provocat și am primit ce am meritat”, a declarant scriitoarea americană.

Deși este un roman de ficțiune, Cea mai norocoasă fată pare de-a dreptul o autobiografie. Jessica Knoll a crescut în suburbiile Philadelphiei, într-o familie romano-catolică și a urmat cursurile unei prestigioase instituții de învățământ din regiune – Shipley School. După ce a citit cărțile autoarelor Sylvia Plath și Flannery O’Connor a visat să devină scriitoare.

A absolvit Hobart and William Smith Colleges din Geneva, statul New York, a urmat un internship la Parenting magazine, apoi s-a angajat senior editor la Cosmopolitan, unde a început să scrie Cea mai norocoasă fată.

Cea majessica-knolli norocoasă fată este povestită de TifAni FaNelli, o tânără în vârstă de 28 de ani, redactor ambițios la o revistă pentru femei, care scrie articole despre sex și este obsedată de iedeea de a avea o imagine perfectă.

În timpul adolescenţei petrecute la prestigioasa Bradley School, Ani a suferit o umilinţă publică îngrozitoare, care a făcut-o să vrea cu disperare să se reinventeze. Acum are o slujbă de invidiat, o garderobă luxoasă și un logodnic arătos. E la un pas de a trăi viaţa per­fectă, un vis pentru care a muncit din greu.

Romanul alternează între prezent și trecut, între viața luxoasă de la New York și cea traumatizantă din timpul liceului, când era marginalizată și hărțuită de colegi. Între adolescenta TifAni și adulta Ani. Dar, atât adolescenta TifAni cât și varianta sa adultă Ani pot fi caustice și răzbunătoare. Jessica Knoll menține tensiunea pe parcursul întregii cărți și nu încearcă să își facă eroina plăcută cititorilor. Adulta Ani nu renunță nicio clipă la obiceiul de a-i manipula pe cei din  jurul său, dar ți se face milă de o persoană care este convinsă că manipularea este singura sa opțiune. Adolescenta TifAni este la fel de critică și de materialistă ca și varianta sa adultă, dar, de asemenea, este foarte greu să urăști o fată care doar speră ca înainte de o petrecere să fie invitată de prietene să se aranjeze împreună. Să se macheze și să se coafeze una pe cealaltă și să probeze diferite ținute până o aleg pe cea mai potrivită.

“Cea mai norocoasă fată este genul de carte care te prinde și nu-ți mai dă drumul. Eroina romanului este un narator viclean, inteligent și complex”, a declarat Reese Witherspoon când a anunțat că a preluat drepturile de ecranizare.