Chipurile oamenilor au propriul limbaj, iar cele mai multe persoane îl descifrează folosindu-se de intuiție. Însă cei care stăpânesc străvechea și totodată nou descoperita artă a citirii fețelor înțeleg limbajul chipurilor interpretându-l după o metodologie riguroasă. În Citirea feței, volum apărut la editura Lifestyle Publishing, Eric Standop introduce cititorii în lumea expresiilor faciale și îi învață cum să le descifreze astfel încât să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși, dar și pe cei din jur.

Cu o experiență de peste 15 ani în diagnoză facială și citirea feței, Eric Standop este unul dintre cei mai mari experţi internaţionali în domeniu și fondatorul Academiei de Citire a Feţei. Potrivit mărturiei autorului din primul capitol al cărții, Citirea feței poate fi o experiență transformatoare. Volumul este chiar povestea de viață a lui Eric Standop. Workaholic și perfecționist, Standop a descoperit vechea artă a citirii feței încercând să se vindece de burnout și alte 15 boli diferite contractate ca urmare a suprasolicitării. Și astfel a reușit să-și regăsească nu doar sănătatea, ci și adevăratul sens al vieții sale. 

Citirea feței nu este o știință nouă. În China, India sau Japonia, la fel și în Grecia antică, are o tradiție de milenii. Filozofii greci aveau convingerea că personalitatea se reflectă pe chip, iar părintele medicinei moderne, Hipocrate, includea citirea feței printre metodele sale de diagnosticare. Astăzi, citirea feței este studiată în instituții de prestigiu ca Universitatea Berkeley, California, New York University, Stanford și Princeton.

În volumul Citirea feței cititorii pot descoperi abordarea interesantă a lui Eric Standop în ce privește această știință, pentru că particularitatea stilului său constă în integrarea tradițiilor chinezești și sud-americane, dar și a celor grecești de citire a fizionomiei. La acestea se adaugă informații din studiile moderne despre microexpresii și diagnoză în ce privește sănătatea și nutriția.

Fiecare chip este o hartă complexă a vieții, cu trăsături înnăscute și caracteristici dezvoltate ca urmare a experiențelor, pasiunilor, stării de sănătate, schimbării dispoziției afective și a multor altora. Spunând poveștile pe care le-am observat pe chipuri și explicând interpretările mele, sper să vă ajut să vă recunoașteți propriile puteri intuitive și să începeți, mai conștient, să le dezvoltați”, spune Eric Standop.

Abilitatea înnăscută de a citi fețele, atât de importantă pentru supraviețuire încât în creier există circuite cerebrale dedicate procesării informațiilor faciale, se poate dezvolta. Iar în Citirea feței, Eric Standop își învață cititorii cum să o facă.

Cum începe autobiografia ta? Un cititor de fețe ar spune că este schițată la naștere — nu în sensul că viața ta este predeterminată, ci pentru că ești născut cu anumite atribute care se observă printre trăsăturile tale, precum și cu anumite talente și un Scop în viață. Această esență, această arhitectură a vieții tale, se cheamă personalitate”. Chipurile oamenilor vorbesc despre trăsăturile personalității lor, considerată de cititorii de fețe ca fiind înnăscută. Caracterul însă se formează prin contactul cu diferite experiențe de viață. În capitolul dedicat dragostei din Citirea feței, Eric Standop spune că una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primește este:  „De ce mă îndrăgostesc de fiecare dată de persoane nepotrivite?”. Răspunsul său este unul simplu: prin capacitatea înnăscută a fiecăruia de a citi fețele este intuită personalitatea, „suntem atrași de personalitate, de calitățile înnăscute, dar în timp iese la iveală caracterul, care poate fi înșelător, rău sau doar plicticos”.

Fiecare persoană are o personalitate înnăscută, cu anumite atribute și calități, pe care le poate descoperi și dezvolta sau ignora: „Când ne folosim de calitățile noastre înnăscute ca să ne împlinim Scopul, trăim în câștig. Când nu — sau când cădem în plasa slăbiciunilor noastre inerente —, trăim în pierdere. Cei mai mulți dintre noi oscilăm între aceste stări ale ființei”, spune Eric Standop.

După o introducere în arta citirii feței din cele mai vechi timpuri și până în vremurile moderne, Eric Standop istorisește cititorilor întâlnirea transformatoare pe care a avut-o cu această știință și o completează cu alte povești de viață – oameni care și-au regăsit drumul propriu în afaceri, au avut relații de iubire mai împlinite sau o sănătate mai bună pentru că au ajuns să se înțeleagă mai profund pe ei înșiși și pe cei din jur.

Eric Standop își avertizează însă cititorii că citirea feței nu este nici psihoterapie, nici nu reprezintă o formă de ghicire a viitorului. În schimb, această artă îl poate ajuta pe cel care o deprinde să descopere calitățile și darurile native ale unei persoane, precum și potențialul pe care‑l sugerează acele trăsături.

În cea de-a treia parte a cărții, Eric Standop oferă cititorilor săi elementele fundamentale ale citirii feței. Pornind de la descrierea tipurilor de față autorul prezintă caracteristicile fiecărui tip de personalitate și trăsăturile esențiale dacă aleg să trăiască în câștig sau în pierdere. Ochii și gura – elementele cele mai mobile ale feței – și forma frunții pot spune multe despre personalitate. Este ceea ce subliniază și zicala atât de cunoscută „ce ți-e scris în frunte ți-e pus”. Forma mâinilor, „al doilea chip”, cum sunt considerate de cititorii de fețe și legăturile cu trăsături ale personalității sunt explicate de Eric Standop în Citirea feței. Autorul își ajută cititorii să descopere și trăsăturile „chipului sănătății”, pentru că fiecărei zone de pe față îi corespunde un anumit organ. Citirea feței devine astfel nu doar o lectură foarte plăcută datorită stilului colocvial al lui Eric Standop, ci și una foarte instructivă, un ghid complex de interpretare a limbajului vorbit de chipul nostru și al fiecărui om întâlnit.