Viața. Marea Istorie de Juan Luis Arsuaga, volum publicat de Editura Trei, este o fascinantă călătorie pe care a parcurs-o viața, de la apariția ei pe Pământ și până în ziua de azi, povestită de către cunoscătorul ei cel mai avizat. „Consideraţi-mă un prieten şi gândiţi-vă la cartea asta ca la o lungă conversaţie în care dumneavoastră puneţi întrebările, iar eu vă răspund, în măsura în care mi-o îngăduie cunoştinţele“, ne invită autorul. 

Viața. Marea Istorie este o carte extrem de ambițioasă despre teoria evoluției de la unul dintre cei mai prestigioși oameni de știință ai zilelor noastre. Viața a apărut pe Pământ în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani. Care este povestea evoluției sale? A fost viața ceva inevitabil? Dar specia umană? Ar fi existat alte ființe dotate cu inteligență dacă n-ar fi fost oamenii? Ce tipare folosește mecanismul evoluției? Evoluția urmează o direcție în formă de săgeată? Plecând de la toate aceste întrebări și analizând în profunzime răspunsurile științifice care au fost oferite de-a lungul anilor, Juan Luis Arsuaga alcătuiește o poveste autentică a vieții pe Pământ, ce culminează cu întrebarea legată de sensul umanității: de ce ne aflăm aici?

Viața. Marea Istorie este scrisă de un om de știință care, vreme de patruzeci de ani, a studiat evoluţia speciei umane. Totodată, reprezintă şi cartea unui paleoantropolog care e de părere că evoluția umană nu poate fi înţeleasă ca o formă particulară, cu legi care s-ar aplica numai oamenilor şi nu ar contribui cu nimic la cunoaşterea procesului evolutiv al celorlalte grupe biologice. 

Arsuaga este unul dintre experții de renume mondial în studiul evoluției umane, precum și un remarcabil savant și un vorbitor înnăscut.“ – ABC

Autorul speră că a cuprins în Viața. Marea Istorie tot ce s-a spus mai important de la Darwin încoace, inclusiv contribuțiile cele mai recente. Juan Luis Arsuaga face trimiteri la cărţile care au devenit o referință în domeniu şi pe care ni le recomandă spre lectură, convins că “până la urmă, se înţeleg mai bine dezbaterile citindu-i pe clasicii ştiinţei decât apelând la articole din reviste specializate.”

„Lucrarea lui Arsuaga se întoarce asupra trecutului nostru pentru a ne prezice viitorul, oferindu-ne o analiză completă a cărărilor nesigure pe care noi, ca specie umană, le vom urma.“ – La Razón

Juan Luis Arsuaga aseamănă cercetarea sa cu pelerinajul şi cu străduinţa, de aceea a numit capitolele cărţii „zile“. Autorul consideră că fiecare capitol poate fi citit într-o zi, parcurgând astfel o etapă din pelerinajul nostru. În Viața. Marea Istorie, “zilele” sunt grupate în două părţi, aproape egale ca mărime. Partea întâi se numeşte „Evoluţia speciilor“, iar cea de a doua, „Evoluţia umană“.

Juan Luis Arsuaga este profesor de paleontologie la Universidad Complutense din Madrid și director al Centrului pentru Evoluție și Comportament Uman. Este membru al Academiei Americane de Știință, membru al Musée de l’Homme din Paris și vicepreședinte al Comisiei de Paleontologie Umană din cadrul Uniunii Internaționale pentru Cercetarea Cuaternară. Autor a peste douăzeci de lucrări de referință, a primit nenumărate distincții naționale și internaționale, printre care Premiul „Príncipe de Asturias“. Colaborează cu publicații precum Nature, Science, American Journal of Physical Anthropology și predă la universități din Londra, Cambridge, New York, Tel Aviv, Zürich.