Arta de a fi”Azi nu mai e nevoie să fii nimic” – așa se intitulează o cronică recentă din revista Cultura, semnată de Horia Pătrașcu, în care este prezentat pe larg noul volum al editurii Trei: ARTA DE A FI, de Erich Fromm.

Citez câteva pasaje dinspre finalul recenziei din Cultura:

O altă tară a omului contemporan este lipsa concentrării. 

Comandamentul lumii de astăzi – să faci cât mai multe într-un timp cât mai scurt – impune împrăștierea ca mod de a fi. Dacă în alte vremuri imaginea omului ocupat era imaginea omului concentrat, adâncit în desfășurarea răbdătoare a unei singure activități, astăzi omul ocupat este cel care (se) desfășoară (în) cel puțin două sau trei activități în același timp. O singură activitate riscă să-l plictisească, să-i diminueaze interesul, să-l adoarmă.

Un semn al maturității psihice este, în opinia lui Fromm, univocitatea voinței și a dorințelor. Premisa excelenței în orice domeniu este mobilizarea energiei psihice înspre un singur scop; disiparea efortului în mai multe direcții definește mediocritatea. (…)

Pentru început însă omul trebui să învețe să deprindă gustul concentrării. Prin meditație, prin anumite exerciții repetate într-un ritm crescător, va reuși să obțină o conștientizare a corpului și mișcărilor, a realității și a spiritului, într-un cuvânt se va trezi, va ieși din transa hipnotică pe care societatea actuală i-o induce.

***

Criticul Costi Rogozanu ia distanță, în cronica sa televizată, față de ”Arta de a fi”, considerând-o mai degrabă un self-help un pic mai fițos, dar care nu aduce o critică socială suficient de ascuțită, deși Fromm a trecut pe la Școala de la Frankfurt: ”L-aș recomanda pe Fromm unui adolescent care vrea s-o ardă filosofic”, spune el, cartea părându-i-se o alternativă mult mai bună la „tot vraful de cărți despre cum să stai și să meditezi; Fromm este ceva mai interesant, are o școală, măcar citează frumos din Marx atunci când o face…”.

Și cronica de pe Realitatea TV:

(Sursă video: RealitateaTv)