RETMAN şi Retmagia. Desene animate psihoterapeutice, recentul volum cu DVD de la Editura Trei, reprezintă o premieră în psihologia mondială, căci utilizează desenele animate nu doar în scop educativ, ci, mai mult, ca terapii în sine. 
Cartea coordonată de psihologul clujean Daniel David va fi lansată joi (12 nov.) la Cluj, la Librăria Book Corner Librarium.

Retman-lansare-banner

Editura Trei vă așteaptă deci pe 12 noiembrie, de la orele 18.00, la evenimentul de lansare a cărții și filmului de animație psihoterapeutică Retman și Retmagia în librăria Book Corner Librarium (str. Eroilor nr.15) din Cluj-Napoca.

Despre ineditul proiect al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și al Institutului Internațional de Studii Avansate de Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată vor vorbi:

Daniel David – psiholog, coodonator
Anca Dobrean
 – psiholog 
Mihai Goțiu 
– scriitor, scenarist
Bencze Laszlo
 – designer, animație
Mihnea Blidariu
 – muzician

***

Până atunci, citiți câteva dintre ecourile din presă ale atelierului pe de 2 noiembrie din cadrul ”Săptămânii Psi” (foto) dedicat de către Daniel David și colegii săi clujeni tocmai desenelor psihoterapeutice și salvatorului cu virtuți de consilier RETMAN:

Cine este eroul acestor desene animate psihoterapeutice? Este Retman sau RETman, dacă vreți, căci RET vine de la rational-emotional therapy, abordarea lansată de Albert Ellis, un autor publicat deja cu 4 cărți la Editura Trei.

Retman este un fel de Superman, combinat cu Spiderman și cu Batman, însă deosebit de manierat și care știe să își gestioneze emoțiile. Personajul nu este unul nou, ci a fost creat în anii 1970 de cercetătorii americani. Atunci, personajul era eroul unor benzi desenate, însă acesta a căzut în uitare. Acum el a fost readus la viață de către cercetătorii clujeni, conduși de profesorul Daniel David de la Universitatea Babeș-Bolyai, lămurește un reportaj RFI.

Cartea şi DVD-ul cu cele 5 episoade de desene animate terapeutice sunt rodul unei colaborări inedite. Astfel, psihologul Daniel David (foto: centru), coordonatorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB Cluj, a creat și testat aceste desene împreună cu psihoterapeuta Anca Dobrean (foto: stânga), specializată în psihologie şcolară, cu jurnalistul Mihai Goţiu (foto: dreapta), dar și Bencze Laszlo, grafician la Universitatea de Arte şi Design din Cluj.

Ce fel de probleme tratează cartea?

Copiii au anxietăţi, le este frică să-şi prezinte proiectele la şcoală, au diverse probleme afective sau conflicte cu părinţii. Ei văd aceste probleme şi în lumea lui Retman. În desenele animate se întâlnesc cu aceleaşi probleme pe care le au şi ei, exemplifică psiholoaga Anca Dobrean, citată de Adevărul.

Primul episod din seria RETMAN:

 

Depresia, anxietatea, vinovăția și furia sunt cele patru mari domenii problematice ilustrate în aceste desene vindecătoare.

Am creat personaje adaptate pentru copii pentru fiecare cogniție irațională cum sunt Catastrofus, Frustratus, Necesarus, Descurajatus, ajutoarele lui Iraționalius cu care se luptă Retman. Retman îi învață pe copii că dacă își controlează emoțiile negative vor fi mai fericiți și funcționali. Copiii trebuie să înțeleagă că aceste personaje nu se referă la evenimente de viață și la persoane, ci la propriile gânduri. Emoțiile noastre nu sunt generate de alți oameni și de evenimente, ci de modul nostru de gândire asupra acestor lucruri, explică în Daniel David în cheie cognitiv-comportamentală (citat de Agerpres).

Cartea RETMAN şi Retmagia și filmele de pe DVD-ul inserat în volum sunt utilizabile nu doar în cabinetul psihologic, dar și în sala de clasă ori acasă. Cu alte cuvinte, desenele trebuie lămurite și comentate de către adulți împreună cu micii admiratori ai lui Retman:

În carte, la finalul fiecărui capitol sunt diferite sugestii adresate părinților prin care îi învățăm cum să discute cu copiii, moduri de gândire care-i ajută să-și gestioneze emoțiile. Sunt apoi câteva recomandări pe care le pot folosi educatorii, învățătorii, diriginții în cadrul orelor de autocunoaștere și dezvoltare personală pornind de la aceste desene”, spune psiholoaga Anca Dobrean, citată de Monitorul de Cluj.

Sursă foto de la atelierul din Săptămâna Psi: ziarul Adevărul