Săptămâna Psi, eveniment organizat în 7 orașe, va debuta la Cluj cu o prezentare a unui proiect inedit de desene animate terapeutice. Coordonatorul proiectului, dar și al proaspătului volum cu DVD Retman și Retmagia, psihoterapeutul Daniel David, va prezenta azi la Librăria Cărturești de la Iulius Mall felul în care Retman poate ajuta copiii și adolescenții să depășească momentele de frustrare, despresie sau anxietate.

Retman-cu banner

Programul de luni al Săptămânii Psi este următorul (toate evenimentele încep la 18.30 și sunt găzduite de Librăriile Cărturești):

  • București (Cărturești-Verona): Libertatea de a alege? Despre dificultatea deciziilor şi consecinţele asupra stării emoţionale a omului modern
    Invitat: Simona Radu
  • Cluj (Iulius Mall): Retman si Retmagia – desene animate psihoterapeutice
    Invitat: Daniel David
  • Timișoara (Cărturești-Mercy): Puterea familiei asupra individului
    Invitat: Daniel Murany
  • Iași (Palas): Ce trebuie să ştii despre droguri de la alcool la ecstasy
    Invitat: Elena Roşcan
  • Brașov (Lib. Cărturești): Motivaţie, succes, eşec şi fericire în viaţa
    Invitat: Marcela Rodica Luca
  • Constanța (Lib. Cărturești): Relaţiile toxice din viaţa noastră
    Invitaţi: Delia Gheorghiţă, Andreea Serpegean

***

Iată și un fragment din cartea Retman şi retmagia. Desene animate psihoterapeutice (coordonatori: Daniel David, Anca Dobrean, Mihai Goţiu, Bencze László) însoțit de o bucată dintr-un desen dedicat anxietății adolescentine. (Ce se face Daniel, elevul care se teme că va da greș la prezentarea științifică de a doua zi? Ce gânduri catastrofice îi trec prin cap și cum îl ajută Retman să-și pună la îndoială scenariile negative?)

O serie de gânduri iraționale îl copleșesc pe Daniel:

SITUAȚIA: Daniel va fi bătaia de joc a tuturor! Va fi groaznic. Colegii îl vor arăta cu degetul, pentru că din cauza lui au pierdut! Adversarii din celelalte clase vor râde de el! Hi, hi, hi… Îi vor spune Danielosaurus… hi, hi, hi… Ceilalţi părinţi îi vor compătimi pe părinţii tăi… Profesorii şi Maria vor fi dezamăgiţi… hi, hi, hi… Crezi că Maria va mai ieşi cu tine când vei fi bătaia de joc a tuturor? Crezi că o să-ţi mai poţi privi profesorii, colegii si părinţii în ochi… ah, Daniel, nu poţi să faci prezentarea! Ar fi o catastrofă! Ca-tas-tro-fă! Mă înţelegi! Ca-tas-tro-fă!

ANALIZA: Cogniţii iraţionale de tipul gândirii catastrofice (evaluarea unei situaţii negative în termeni de cel mai rău lucru posibil.)Varianta raţională ar fi următoarea: “Nu este cel mai groaznic lucru care mi s-ar putea întâmpla. Tot timpul există altele şi mai rele.” DE REȚINUT: Educarea copiilor cu privire la evaluarea evenimentelor negative pe un continuum (întotdeauna există cu siguranţă alte lucruri mai rele care s-ar putea întâmpla).

Intervin sfaturile lui Retman:

SITUAȚIA: – Ia, hai să punem un pic şi mintea cea bună la lucru. Cu ce te ajută pe tine faptul că ţi-e frică să vorbeşti azi în faţa colegilor, profesorilor şi părinţilor? ANALIZA: Contestare pragmatică (analiza măsurii în care acest tip de gândire îl ajută) DE REȚINUT: Pe lângă celelalte două tipuri de contestare, logică şi empirică, contestarea pragmatică este cel mai frecvent utilizată.