Ești student la psihologie? Sau la pedagogie, medicină, sociologie sau asistență socială? Iată 5 traduceri ”beton” despre care mulți dintre colegii și profii tăi încă nici n-au aflat. 🙂
5. Tripat. Ce trebuie să ştii despre droguri: de la alcool la ecstasy, de Cynthia Kuhn, Scott Swartzwelder, Wilkie Wilson. O carte care-ți explică pe îndelete și clar ce efecte au, de la caz la caz, diversele substanțe adictive – de la cafea și țigări, la ”iarbă” și etnobotanice. Nu e o carte ”moralistă”, ci e una realistă, care-ți spune pe șleau la ce se va întâmpla exact în mintea și corpul tău dacă vei ajunge dependent de substanțe.
4. Evoluţia unei revoluţii. Bazele psihoterapiei raţional-emotive, de Albert Ellis. Cartea asta e un ”best of” din textele ”bunicului” terapiilor cognitiv-comportamentale. O să afli nu doar cum s-a născut terapia rațional-emotivă, dar și cum privesc cognitiviștii timiditatea, vinovăția și sexualitatea. Și, la final, o să mai afli de la Ellis și în ce fel de problemă terapia cognitivă n-a funcționat în cazul său.
3. Copilărie şi societate, de Erik H. Erikson. Da, e cartea aia despre care toate cursurile vorbesc când se ajunge la psihologia dezvoltării sau la psihologia copilului. Dar îți vând un pont: nu te opri doar la capitolul cu cele 8 stadii ale dezvoltării Eului. Începe mai bine cu poveștile fascinante ale lui Erikson care a stat ani buni printre triburi de indieni sau cu coloratele psihobiografii dedicate lui Hitler și Gorki – o să le citești ca pe un roman captivant.
2. Partea luminoasă a părţii întunecate, de Todd Kashdan, Robert Biswas-Diener. O carte scrisă cu umor și cu apel frecvent la cercetări de ultimă oră despre felul în care, uneori, mânia, grandomania și agresivitatea sunt, și ele, bune pentru echilibrul nostru. Și despre cum mindfulness-ul este mai lăudat decât merită, iar gândirea pozitivă te poate face nefericit.
1. Comunicarea umană. Pragmatică, paradox şi patologie, de Paul Watzlawick, Janet Beavin Bavelas, Don D. Jackson. Ai auzit cu siguranță de terapia de familie. Și probabil ai întâlnit deja termenul de ”double bind” (dublă constrângere/ dublă legătură)… Și ai auzit, desigur, și de celebra Școală de la Palo Alto. Ei, acum ți le servim pe toate într-o singură carte, un volum care-a marcat nu doar psihologia, ci și teoria comunicării. Sfat: începe cu percutanta analiză a jocurilor psihologice din cuplul veșnic pus pe harță și pe ironii mușcătoare din piesa lui Albee Cui i-e frică de Virginia Woolf?
Leave a Reply