Între 18 și 22 noiembrie, vă așteptăm la târgul Gaudeamus cu o mulțime de cărți de PARENTING. Șase dintre ele abia au apărut – sunt titluri cu desene animate terapeutice, despre educație sexuală, despre gelozie și despre folosirea mindfulness-ului în parentaj.
6. Ghidul adolescenţilor. Tot ce trebuie să ştii despre dragoste, sex, sănătate, identitate şi multe altele, de Jane Fonda. Titlul e mai mult decât limpede: cartea nu se restrânge doar la câteva lămuriri despre corp și sexualitate, ci ”vorbeşte despre sentimente şi temeri, despre cultura în care trăim şi despre ce înseamnă o relaţie adevărată, bazată pe iubire.”, promite autoarea.
5. Ce să faci… când nu-ţi convine nimic. Ghid pentru copiii care vor să depăşească negativitatea, de Dr. Dawn Huebner. Dosarul cu amintiri pozitive, Săritul peste gândurile negative sau Flic-flacul gândurilor – sunt doar o parte dintre exercițiile propuse pentru copiii care uită să vadă partea plină a paharului.
4. Retman și Retmagia. Desene animate psihoterapeutice, de Daniel David, Anca Dobrean & Mihai Goţiu. O carte excelentă atât pentru psihologi și educatori, dar care poate fi de folos și pentru părinți și adolescenți. Cei din urmă nu trebuie să rateze cele cinci filmulețe de desene animate despre cum faci față (cu ajutorul super-psihologuliu Retman) depresiei, anxietății și gândurilor iraționale.
3. Părintele conştient. Cum să ne transformăm pe noi pentru a avea copii puternici, de Shefali Tsabary. Punând la lucru expertiza psihologică (autoarea și-a luat doctoratul în psihologie clinică la Columbia University), dar și tehnici de mindfulness din Orient, cartea explică părinților în ce fel vor trebui să lase potențialitățile copilului să se dezvolte, în loc să încerce să-l dreseze și să-l modeleze după voia lor.
2. Ce să faci… când nu e corect, Ghid pentru copiii care vor să facă faţă invidiei şi geloziei, Dr. Jacqueline B. Toner şi Dr. Claire A.B. Freeland. Citește împreună cu copilul tău o carte care-l învață cum să nu mai fie invidios pe colegul sau pe frățiorul care pare să aibă tot timpul parte de mai multe jucării sau mai multă iubire. Mi-au plăcut tare mult exercițiile meditative și de respirație de la final – și cei mici vor adora să exerseze „Cobra”, ”Avionul” sau ”Copacul”.
1. Cum învață copiii, de John Holt. Ați văzut, sunt sigur, destui copii care ajung să deteste idee de a mai merge la școală sau care se tem tot timpul că nu vor da răspunsul corect. Părinții (dar și educatorii) au la îndemână o nouă abordare, în care învățarea trebuie să rămână (așa cum e în primii ani ai copilului mic) un proces de descoperire prin joacă, explorare și curiozitate.
Leave a Reply