Noua ediție a târgului de carte se anunță plină de vrajă: cu celule cântătoare și crengi aurite, cu filosofi-magicieni și neurocercetători care dezleagă vise, cu Cezari și eroi în căutarea Sinelui. Aflați care sunt cele mai recente titluri de psihologie, istorie, lifestyle și pop-science pe care Editura Trei le aduce la Gaudeamus:

21. Mărimea. Principiul care guvernează lumea. Desemnat de revista Foreign Policy printre primii 100 gânditori ai lumii, profesorul emerit Vaclav Smil pornește de la conceptul de ”mărime” pentru a arăta care sunt procesele-cheie care modelează viața, Pământul, dar și societatea și economia. Ei bine, da, mărimea… contează.
20. Emoțiile mari ale celor mici. Cum să gestionezi accesele de furie, crizele de nervi și sfidarea. Ce faci când copilul plânge aparent din senin sau se trântește pe jos la mall? Pentru a știi cum să reacționezi, mai întâi trebuie să-l înțelegi – de aici pleacă totul, arată A.B. Campbell și L.E. Stauble, autoare specializate în educație timpurie și în tehnica Procesării colaborative a emoțiillor.
19. După o relație abuzivă, găsește iubirea. Psihologul clinician Craig Newman te ajută mai întâi să recunoști abuzul, sub diversele chipuri pe care le poate lua în relația de cuplu. Abia după ce vei înțelege (și asuma) ce ți s-a întâmplat, vei putea vedea ce-i de făcut ca să te vindeci, să eviți înfiriparea de noi relații toxice și, mai ales, să te iubești pe tine însuți/însăți într-un mod sănătos.
18. Filosofia politică. Tot despre un soi de abuz vorbește și filosoful franco-german Eric Weil. Cum recunoști, încă din fașă, un stat autoritarist, dictatorial? Și cum eviți violența politică? Nu există soluții simple, dar e nevoie de o reînvățare a cetățeniei și de asumarea faptului că statul suntem noi, fiecare dintre noi.

17. Premianții. Cum să-ți ferești copiii de presiunea reușitei. Titlul spune totul… Jurnalista Jennifer Breheny Wallace îi îndeamnă pe părinți să facă un pas în spate și să se întrebe: Chiar e nevoie de toate aceste meditații, activități extrașcolare, ore de sport? Cât din grijile mele, ca părinte, se transmit copilului? Și chiar trebuie să mă aștept ca el fie tot timpul cel mai bun?
16. Perspective clinice kleiniene. Un curent esențial pentru psihanaliză pornește din cabinetul Melaniei Klein – cartea lui R.D. Hinschelwood, psihanalist și profesor emerit de la Univ. din Essex, prezintă pe îndelete (și cu vignete) conceptele specifice kleinienilor (iar aici intră, printre alții, Joan Riviere și Wilfred Bion) și modul lor de abordare a psihoterapiei.
15. Maturizează-te. Cum să devii părintele pe care merită să-l aibă copiii tăi. Scoate-ți din cap ideea că trebuie să fii un părinte perfect (așa cum spun sfaturile din bătrâni sau de pe rețelele sociale) sau că nu poți să fii un părinte bun pentru că ai fost traumatizat în propria-ți copilărie. Încearcă să acționezi în prezent și să înveți să oferi iubire și iertare, sprijinind primii pași ai copilului tău în lume, explică Gary John Bishop, celebru specialist în dezvoltare personală, autorul bestsellerului Unfu*k Yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața.
14. Renunță la tăcere. Spune ce gândești, dezlănțuie-ți talentul și trăiește-ți viața din plin. Speaker și facilitator, Elaine Lin Hering este specializată în mediere și negociere. Vei învăța de la ea cum să dai greutate vorbelor tale, cum să-ți regăsești vocea, fără să jignești, dar și fără să te temi că vei supăra pe cineva.


13. Mitul terapeutului netulburat. Viața privată, practica profesională. Formatoare și psihoterapeută în Londra, Maria Adams a realizat un studiu pe 40 de terapeuți din diverse orientări. Poveștile despre suferințele lor, despre bolile și pierderile lor, despre impactul profesiei de terapeut asupra vieții personale sunt relevante (dar și încurajatoare) pentru toți cei care lucrează în domeniul sănătății psihice.
12. Cei doisprezece Cezari. Imagini ale puterii din antichitate până în lumea modernă. Pe Mary Beard, clasicistă la Cambridge, o știți din documentarele tv sau din alte cărți traduse la Trei, cum este SPQR: O istorie a Romei antice. Noua carte vine cu o idee inedită: urmărește cum sunt reprezentați în artă bogații și puternicii lumii și în ce fel aceste picturi, sculpturi sau gravuri se inspiră de fapt (ca abordare vizuală) din clasicele reprezentări ale împăraților romani.
11. Când Raiul nu e pe Pământ. Concepte psihodinamice din viață. Pornind de la cazuri de psihoterapie, cele trei autoare (psihanalistele Malawista, Kanefield, Adelman) ilustrează concepte clinice esențiale, precum identificarea proiectivă, reziliența, mentalizarea sau memoria somatică. De asemenea, veți putea înțelege mai bine interacțiunea terapeut-pacient, în termeni de tact, empatie, acordaj, reverie și autodezvăluire.
10. Copilul interior rănit și iubirea. Cum realizezi o intimitate profundă în relația cu partenerul. Cum ieși din spirala negativă a rănilor narcisice create de furie, rușine și certurile nesfârșite în cuplu? Există căi pentru a te iubi mai mult pe tine însuți/însăți, dar și pentru a găsi intimitatea autentică într-o pereche, demonstrează soții și psihoterapeuții germani Barbara și Udo Röser: ”Intimitatea se creează atunci când ne facem cunoscuți ca parteneri: cu gândurile și sentimentele noastre, cu relația față de corpul nostru”.


9. Simboluri arhetipale în basme. Călătoria eroului. Dacă în primul volum al Operelor complete, Marie-Louise von Franz s-a centrat asupra unor figuri arhetipale, precum umbra sau Marea Mamă, în acest al doilea tom analista jungiană se focalizează pe marea călătorie a eroului, ca simbol al procesului de individuare.
8. Metoda Timeboxing. De ce e bine să faci câte un singur lucru odată. Specialist în educație și management organizațional, Marc Zao-Sanders te invită să-ți așezi în ordine în viața plină de ezitări, indecizii și senzația că ești ”mereu ocupat”. Alege-ți câte un singur lucru de făcut pentru o unitate de timp (timeboxe) și asigură-te că-l duci la bun sfârșit – cartea te va ajuta să transformi acest principiu într-un obicei durabil.
7. Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919-1929). Filosofia nu se naște în turnuri de fildeș, ci e un răspuns la provocările vieții. Jurnalist și filosof, Wolfram Eilenberger îi prezintă pe cei patru filosofi ai limbajului în contextul concret al vieților lor dramatice, și asta pentru a înțelege mai bine de unde vin ideile care-i bântuie (și care ne bântuie și pe noi la un secol distanță).
6. Traumă și psihopatologie. 15 cazuri clinice. Profesoară la Universitatea Paris 8 Vincennes – Saint Denis, Khadija Chahraoui arată, în vignetele sale, în ce fel psihoterapeutul își poate ajuta pacienții să dea un nou sens situațiilor traumatice prin care au trecut: o operație chirurgicală, un abuz, un doliu, o hărțuire, un accident sau șocul emigrării în altă țară.


5. Pilula magică. Beneficiile extraordinare și riscurile tulburătoare ale noilor medicamente pentru slăbit. O carte informativă, dar și ”amuzantă, fără a trivializa”, o carte care-ți dă de gândit – așa a receptat-o Gabor Maté. Povestitor desăvârșit (îl știți deja din Legături pierdute și Hoții de atenție), Johann Hari documentează de data asta riscurile medicamentelor de slăbit. Și ia la întrebări specialiști de pe tot globul, dar nu înainte de a testa ”pilula magică” pe propria-i piele.
4. Cântecul celulei. O explorare a medicinei și a ființei umane reînnoite. S-a vorbit mult în ultima vreme despre ingineriile (și manipulările) genetice ale ființei umane. Dar se pare că, în medicină, noul val este cel al intervențiilor la nivel celular – acolo e miza pentru diverse tratamente: de la transplanturi și anihilarea celulelor canceroase, la reprogramarea sistemului imunitar. Medic oncolog, Siddharta Mukherjee scrie cu pasiune și te vrăjește cu poveștile sale din laborator și spital sau din istoria medicinei celulare. Iar titlul poate fi înțeles așa: dacă gena vine cu partitura, atunci celula vine cu interpretarea, celulele sunt orchestra.
3. Creanga de aur. Un studiu despre magie și religie. Mircea Eliade a învățat limba engleză doar ca să poată citi despre credințele ”păgâne” referitoare la țapi ispășitori, sacrificii sacre și tabuuri ancestrale. Cartea lui James Frazer a marcat nu doar un secol de antropologie și istorie a religiilor, dar a influențat profund și psihologia secolului trecut. Freud și Jung n-au rămas indiferenți la bogăția de detalii privind psihicul colectiv și sacralizarea paricidului.
2. De ce visăm. Ce dezvăluie creierul adormit despre viața noastră aievea. De visat, cu toții visăm – chiar dacă unii nu-și amintesc ce anume au visat. Și, indiferent de țară și de cultură, scenariile viselor sunt în mare cam aceleași. Asta înseamnă că visele trebuie să aibă o funcție vitală pentru noi, că evoluția biologică ne-a condus la visare pentru a servi întreaga specie umană. Ce-ar fi dacă visul ar fi, de fapt, un simulator (ca la piloții de avioane), un teren de antrenament, cu ajutorul căruia de ne pregătim pentru obstacolele viitoare din viața diurnă? Ipoteza neurochirurgului Rahul Jandial merită toată atența!

1. Lumea. O istorie de familie. Cunoscutul autor al Ierusalimului și Romanovilor, Simon Sebag Montefiore vă propune o fascinantă și impresionantă poveste a lumii, vizitând marile familii și dinastii care au marcat destinul omenirii – de la Cezari și Ptolemei la Habsburgi și linia Kim. Nu lipsesc nici doctorii și magnații, amantele și copiii și, mai ales, marile femei de stat: de la Zenobia, împărăteasa arabă care a sfidat Roma, până la Regina Pirat marocană.

Pe autor, îl veți putea întâlni joi, 5 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

De asemenea vă mai puteți întalni cu Simon Sebag Montefiore în ziua de vineri, 6 decembrie, ora 12:00, la standul Editurii Trei,

Program Gaudeamus: 4-8 decembrie 2024, orele 10.00 şi 20.00, în Pavilionul B2 din incinta Romexpo. Intrarea este liberă