Alimentatia cx5.cdrAlimentația sportivilor amatori și de performanță este o carte pentru sportivi de orice nivel, de elită sau în scopuri recreaționale, tineri sau nu, cu experiență sau care abia s‑au apucat de sport. Este pentru aceia care doresc:

  • Să atingă obiectivele sportive, fie că asta înseamnă timpi mai buni la semimaraton, trecerea liniei de sosire la primul triatlon, a deveni un jucător mai pu­ternic de tenis sau a îmbunătăți timpii personali la înot.
  • Să urmeze de un plan de antrenament, fără a renunța la modul în care își câștigă existența și la angajamen­tele familiale. Muncești, de exemplu, până târziu, dar tot e nevoie să te hrănești adecvat pentru a fi în formă a doua zi dimineață la ora de exerciții cu bicicleta de fitness sau ești un părinte ocupat care încearcă să‑și potrivească ora de mers la sală înainte de a duce copiii la școală.
  • Îmbogățirea cunoștințelor despre nutriție. Se prea poate să știi, de exemplu, că e nevoie să mănânci carbohidrați pentru energie și proteine pentru refa­cere, dar să fie greu să înțelegi cum se traduce asta, de fapt, în alimentația propriu‑zisă.
  • Să fii mai încrezător pentru că știi că mănânci alimen­tele potrivite pentru a asigura energia necesară orga­nismului în vederea unor antrenamente intensive și a obținerii de performanțe în sportul ales.

runningEste o carte practică, ușor de urmat, dar cu baze științifice despre nutriția sportivă ce poate fi personalizată în funcție de sportul individual practicat, alături de o serie de rețete delicioase și ușor de preparat.

Capitolul 1 este un ghid practic despre ce anume să mă­nânci, când să mănânci și cât de mult să mănânci. Aruncăm o privire și asupra modului în care organismul tău metabolizează mâncarea transformând‑o în energie și a felului în care acesta se poate adapta pentru a‑ți pune la dispoziție energia necesară diferitelor niveluri de intensitate a antrenamentului.

Capitolul 2 intră și mai mult în detalii despre antrena­ment și despre opțiunile nutritive corecte dintre care să alegi când urmezi antrenamente de diferite intensități, astfel încât să ai doar de câștigat. În această secțiune sunt prezente și exemple de meniuri pe baza rețetelor din carte pentru a demonstra practic cum să faci alegerile potrivite.

cyclingCapitolul 3 personalizează nutriția în funcție de sportul ales, acordând atenție necesităților energetice cerute de di­versele competiții/distanțe. Din nou, am încercat să fac ca toate acestea să fie cât mai practice și mai ușor de aplicat, recurgând la exemple ale clienților cu care am lucrat.

Capitolul 4 subliniază importanța faptului de a păstra bine unsă mașinăria pe care o numim corp. Adesea, oamenii ignoră lucrurile mărunte, negând că e ceva în neregulă, iar asta duce la complicații ulterioare. Acest capitol are grijă să treci prin întreaga listă mentală înainte să te apuci de un antrenament sau să te înscrii la o competiție, iar asta pentru a evita accidentările cu efecte pe termen lung, explicând și modul în care nutriția poate fi folosită pentru prevenirea accidentărilor și în recuperare.

SwimmingCartea este presărată și cu „casete cu informații“ și „casete cu date din studii“, precum și cu ponturi rapide care o fac agre­abilă și practică, punându‑ți, în același timp, la dispoziție un model actual și bazat pe dovezi științifice de nutriție sportivă.