Editura Trei a publicat de curând volumul De ce iubim de Anna Machin – o incitantă explorare antropologică a științei dragostei. Ce ne pot spune științele sociale și umaniste despre experiența umană cel mai greu de cuantificat — dragostea? Anna Machin caută cel mai cuprinzător răspuns cu putință, care consideră prietenia și familia pe picior de egalitate cu dragostea romantică, dar și cu poliamoria, familia aleasă, dragostea queer și chiar iubirea pentru animalele de companie, celebrități sau zeități.

“Folosind cele mai recente dovezi din neuroștiințe, genetică, psihologie și fiziologie, Anna Machin analizează cum a evoluat dragostea, arătându-ne că este atât o experiență universală, cât și una extrem de personală, că iubirea este cel mai important factor al sănătății și longevității noastre și că noi, ca oameni, suntem norocoși să o putem experimenta într-o mulțime de feluri.” – New Scientist

Anna Machin studiază în detaliu relațiile intime, pornind de la nivelul biologiei, chimiei și neuroștiinței și ajungând până la psihologie, sociologie și evoluție, într-o lucrare antrenantă, accesibilă și fermecătoare. Autoarea nu se ferește să analizeze și consecințele mai întunecate ale dragostei — caracterul ei generator de dependență, care ne poate duce spre manipulare, coerciție sau chiar violență.

„Este vorba despre nevoia de companie, de procreare sau e ceva mai mult de-atât? Anna Machin ne dezvăluie într-o lucrare remarcabilă ce ne face să fim atât de expuși în fața săgeții lui Cupidon.” – Science Focus

Intenția acestei cărți nu este să vă prezinte un răspuns unic la întrebarea „Ce este iubirea?“. Intenționează să facă exact opusul. Autoarea vă prezintă zece soluții care, separat, constituie un răspuns solid și robust, susținut de dovezi, la întrebările care își fac loc în discuțiile noastre despre iubire. Adunând laolaltă aceste răspunsuri diverse și specificând clar că niciunul, luat individual, nu este răspunsul complet, Anna Machin dorește să vă dea o idee despre imensitatea și natura cu adevărat formidabilă a iubirii umane. Ea ia în considerare toate formele iubirii — romantică, platonică, spirituală, futuristică și parasocială — și toate explicațiile științifice și social-științifice cercetate până acum. Speranța autoarei este ca acest volum să vă provoace o conștientizare reînnoită a imensității iubirii și să vă facă să priviți cu alți ochi numeroasele locuri din viața voastră în care există iubire.

„Potrivit acestui studiu incisiv, dragostea se află în centrul existenței omenești. Machin se bazează pe numeroase cercetări și experiențe din lumea omenească și animală, iar intervențiile ei personale sunt înviorătoare: «Iubirea umană inspiră o admirație colosală. Cred că ne definește natura».” – Publishers Weekly

În De ce iubim de Ann Machin veți întâlni psihologia, filosofia, antropologia socială și teologia, pentru că explicația oricărui comportament sau experiență umană are, inevitabil, mai multe straturi. Nu este nevoie să fii om de știință sau antropolog ca să poți urmări argumentele Annei, pentru că toți suntem experți în iubire. Pentru a asimila ușor informațiile, Machin dezvăluie experiențele unor persoane reale în iubire și în relații cu tot felul de semeni, de la copii la cei mai buni prieteni, la câine, la divinitatea lor și chiar la formația lor preferată. Cartea explică motivul pentru care a apărut prin evoluție iubirea și pentru care toate mecanismele organismului nostru (comportamentale, fiziologice, neurale) sunt reglate astfel încât să ajungem la ea și s-o păstrăm.

Anna Machin și-a dedicat viața de cercetător științei din spatele celor mai apropiate relații ale noastre, petrecând recent 12 ani la Departamentul de Psihologie Experimentală de la Oxford University, unde a lucrat împreună cu Robin Dunbar. A mai publicat și o carte despre paternitate — The Life of Dad: The Making of a Modern Father.