Paris, 1886. Obsedat de turnul „său“ de metal, înalt de 300 de metri, pe care s-a ambiționat să îl ridice în mijlocul parcului Champ de Mars, Gustave Eiffel lucrează zi și noapte în atelierele lui. Expoziția universală merită din plin acest pariu, iar Franța are nevoie să-și recapete încrederea în puterea sa. Să fie acesta singurul motiv care îl face pe așa-numitul „magician al fierului“ să-și rescrie întruna schițele pentru a găsi forma perfectă? De când a lansat acea idee nebunească, inginerul pare posedat. Cea care îi apare neîncetat în fața ochilor este Adrienne, iubirea sa pierdută și regăsită, cu arcuirea minunată a spatelui ei, dinspre ceafă până la talie. Brusc, Gustave are o revelație: linia ce leagă baza de vârful turnului nu trebuie să fie dreaptă, ci curbată, întrupată, vie. De acum înainte, viața lui Gustave se va învârti doar în jurul unei litere, A mare, litera turnului său, avântându-se spre cerul Parisului, gata să-l străpungă și să-l cucerească…

Alternând capitole între două planuri temporale, Eiffel de Nicolas d’Estienne d’Orves, apărută la Editura Trei,este plină de informații interesante și anecdote legate de construcția monumentului simbol al Franței. Ni se revelează în acest roman personalitatea inginerului Gustave Eiffel, dar și căutarea perfecțiunii în opera sa. Pagină cu pagină, îi descoperim viața, studiile, dorința de a uimi o mamă mereu nemulțumită, dar și dragostea care l-a inspirat să proiecteze acest monument emblematic.


Aflăm că înainte de a se angaja în construcția acestui turn pentru Expoziția Universală din 1889 de la Paris, Gustave Eiffel proiectase cadrul Statuii Libertății din New York și podul feroviar din Bordeaux. Era un geniu, un dependent de muncă, dar mai ales un vizionar. Eiffel este o poveste alertă, un amestec de biografie și ficțiune, care ne poartă direct în atelierele lui Gustave, în culisele meserii sale de inginer, dar și în Parisul secolului al XIX-lea, unde descoperim circumstanțele construcției acestui turn; o călătorie într-o perioadă definitorie a Parisului. 

Nicolas d’Estienne d’Orves, acest scriitor iremediabil îndrăgostit de Paris, al cărui spirit îl surprinde atât de bine, a realizat o uluitoare transpunere în roman a filmului-eveniment Eiffel, ce a adus laolaltă o echipă excepțională de actori și scenariști. Cu un stil elegant și captivant, marcă a scrisului său, aruncă o lumină proaspătă și profund romantică asupra vieții celebrului arhitect-inginer. O viziune care ne va face să privim altfel Turnul Eiffel, simbolul prin excelență al Parisului și al măreției Franței.“ – Furet du Nord

Născut în 1974, Nicolas d’Estienne d’Orves este un scriitor și jurnalist francez.
A studiat la Sorbona, iar în prezent este critic muzical la Figaro, jurnalist cultural la Figaro Magazine, cronicar cultural la Spectacle du Monde și cronicar muzical la Classica. Este autorul mai multor povestiri, eseuri și romane, printre care Othon ou l’Aurore immobile (Premiul Roger-Nimier, 2002), Les Orphelins du Mal (cu vânzări record și tradus în 13 limbi), Dictionnaire amoureux de Paris și Les Fidélités successives (Premiul Cazes, 2012).