Fiind cel mai mare şi mai vizibil organ al corpului, pielea este prima nominalizată pentru a exprima adevărul – acest lucru este evident atunci când ne îmbujorăm, observă autorii americani ai cărții ASCULTĂ-ȚI PIELEA.

O persoană antrenată să spună mereu că “totul este bine” poate să‑şi exprime tumultul interior doar prin figura răvăşită. Uneori, ca în cazul lui Sarah, pielea transmite adevărul interzis în termeni simbolici.

Sarah L., în vârstă de 30 de ani, a suferit prima erupţie de “neurodermită” la scurt timp după naşterea dificilă a fiului ei. Copilul avea colici, plângea neîncetat zi şi noapte, iar soţul ei, de profesie contabil, nu îi uşura deloc lucrurile. Reacţia lui a fost să se retragă, ca şi când agitaţia din casa lui nu exista.

Sarah nu putea să învingă pasivitatea soţului ei sau să ceară sprijinul de care avea nevoie de la el, iar angajamentul de a fi o soţie şi o mamă bună au exclus orice cale de ieşire din această situaţie.

Din acest motiv, a făcut o eczemă începând de la degetul arătător al mâinii stângi până la degetul mic. Treptat, problema a devenit atât de gravă încât a necesitat tăierea verighetei: o îndeplinire simbolică
a dorinţei tabu
, dar arzătoare, de a scăpa de căsnicie şi de maternitate. Sarah a înţeles logica emoţională a dermatitei ei abia câţiva ani mai târziu, când a avut în sfârşit puterea şi înţelepciunea să pună capăt căsniciei.

Află mai multe despre controlul factorilor psihologici care provoacă afecțiuni dermatologice din cartea Ascultă-ţi pielea. Un program eficient pentru o piele sănătoasă, scrisă de psihologul clinician Ted A. Grossbart împreună cu medicul Carl Sherman.