Pentru majoritatea copiilor, sunt suficiente una sau două ore de făcut teme în fiecare seară, în funcţie de recomandările şcolii.

copilul-teme_siteDe obicei, elevii din şcoala primară au nevoie de cel puţin o oră, iar liceenii, de cel puţin două pentru:

  • a‑şi face temele cu minuţiozitate şi atenţie;
  • a‑i citi unuia dintre părinţi;
  • a lucra zilnic la eseuri, proiecte speciale sau pentru a face studiu aprofundat;
  • a recapitula eficient înaintea examinărilor orale, testelor şi examenelor;
  • a‑şi exersa unele microdeprinderi pentru îmbunătăţirea punctelor slabe.

Fragment din: Cum să-ți ajuți copilul la teme cu calm și fără stres, de Noel Janis-Norton

Va trebui să aflaţi în fiecare an care sunt recomandările şcolii în ce priveşte durata temelor. Şcoala v‑ar putea spune lucruri precum: două materii în fiecare seară în timpul săptămânii şi trei la sfârşit de săptămână, alocându-i-se fiecăreia aproximativ jumătate de oră. Oricare ar fi durata recomandată de profesori, nu vă lăsaţi copilul să depăşească timpul sugerat pentru efectuarea temelor. Această regulă este importantă din următoarele motive:

  • Copilul care îşi iroseşte prima parte a serii plângându‑se sau ripostând poate intra ulterior în panică, stăruind să îl lăsaţi să rămână treaz după ora de culcare pentru a‑şi termina temele. Acest copil ar putea ajunge să nu mai aibă parte de timp liber lipsit de vinovăţie. Va rămâne cu impresia că tot ceea ce face sunt lucrul din clasă şi temele pentru acasă, chiar dacă noi ştim că o mare parte a serii se holbează posac la ele în loc să le rezolve.
  • Unii copii, în mod special cei sensibili sau care nu au încredere în ei, devin perfecţionişti şi, dacă ar putea, ar alege să‑şi petreacă cea mai mare parte a serii lucrând. Acest lucru nu le este benefic; toţi copiii trebuie să aibă parte de o perioadă de pauză în fiecare zi.
  • Este posibil ca un copil să lucreze cu sârg, dar să găsească lucrul atât de greu, încât să îi ia mai mult decât ar trebui ca să îl termine. Şi el are nevoie de timp liber lipsit de vinovăţie. Iar şcoala trebuie să ştie că nu este capabil să îşi efectueze temele în intervalul propus. Altfel, profesorii vor continua să îi dea teme care nu sunt potrivite pentru el.

Şcolile de stat din SUA sunt obligate prin lege să diferenţieze programele şcolare, astfel încât să le permită tuturor elevilor să înveţe. Copilului care îşi petrece toată seara lucrând nu ar trebui să i se dea pur şi simplu mai puţine teme. Fiecare dintre profesorii lui va trebui să descopere punctele problematice şi să îi predea începând cu acestea în loc să se aştepte ca el să înţeleagă pur şi simplu ceva ce pentru el este încă de neînţeles.