Printre iubitorii de romane polițiste din Europa sau de peste Ocean, în librării sau pe marile ecrane, inspectorul Gamache este deja un personaj binecunoscut și iubit. Celebru datorită traducerilor romanelor care-l au ca protagonist în 31 de limbi, Inspectorul Gamache este eroul unei longevive serii de romane polițiste create de autoarea canadiană Louise Penny, care numără nu mai puțin de 16 cărți. Toți diavolii sunt aici este a patra carte publicată de Editura Trei care-l are protagonist pe inspectorul canadian. Cu aerul său elegant și rafinat, iubitor de artă, perspicace, dur și perseverent în anchete, tandru și duios cu familia, inspectorul-șef Armand Gamache de la Secția de Omucideri a Sûreté du Quebec este un personaj de care cititorii se îndrăgostesc la prima lectură. Are aerul unui profesor stilat, însă, de fapt, și-a exersat virtuțile pedagogice antrenând trupe speciale. Inspectorul care nu clipește când este amenințat cu pistolul, plânge când are o dispută verbală cu fiul său. Este „un războinic spiritual și un detectiv” de calibru greu, după cum consideră „Wall Street Journal”, cu un uriaș spirit de sacrificiu, contrabalansat de trasături proeminente de om „de lume”, care apreciază în egală măsură arta, dar și un pahar cu coniac de colecție sau un platou cu brânzeturi fine.

Toți diavolii sunt aici îl surprinde pe inspectorul Armand Gamache la Paris, ceea ce reprezintă o noutate pentru serie, ținând cont că acțiunea majorității romanelor are loc în mica localitate canadiană Three Pines. Acesta este un prilej extraordinar de a plimba cititorii prin zone încărcate de cultură și istorie din Paris și de a realiza „un portret” al metropolei, care este aproape un alt personaj central al cărții lui Louise Penny.

„Iadul e pustiu, iar toți diavolii sunt aici” – un roman polițist à la carte și nu numai atât

Celebra frază din actul 1 al piesei „Furtuna” a lui Shakespeare inspiră titlul cărții și totodată constituie replica de debut a romanului. „Iadul este pustiu” îi atrage atenția miliardarul Stephen Horowitz finului său, Armand Gamache, acestuia revenindu-i sarcina de a descoperi „diavolii moderni” îmbrăcați în costume scumpe, care se ascund în Orașul Luminilor.

Inspectorul Gamache și soția lui, Reine-Marie, merg la Paris ca să-și cunoască cea de-a patra nepoată, care trebuie să vină pe lume din clipă-n clipă. Gamache se folosește de prilej ca să organizeze o întâlnire cu familia reunită, la care participă și nașul său, miliardarul nonagenar Stephen Horowitz. Petrecerea de familie îi adună în jurul mesei, la restaurant, pe Daniel, fiul înstrăinat al lui Gamache, soția și copiii lui și pe Annie, fiica însărcinată a inspectorului, căsătorită cu cel care i-a devenit ucenic și adevărat fiu de suflet, Jean‑Guy Beauvoir. Prezent la sărbătoarea de familie, imediat ce părăsește restaurantul, Stephen Horowitz este victima unui atac care îi e aproape fatal. Alături de Jean‑Guy Beauvoir și Reine-Marie, Armand Gamache pornește o investigație în urma căreia descoperă afaceri de miliarde ale unor corporații importante, secrete fatale și o adevărată încrengătură de personaje – foști președinți ai Franței, magnați media, vedete, sportivi etc – unită de intesere financiare.

Pe urmele adevărului și a „diavolilor moderni”, care nu erau „creaturile hidoase, care se zvârcoleau în chinuri, surprinse de Rodin, ci oameni cumsecade, de treabă” – sau cel puțin așa păreau – Gamache străbate Parisul în cele mai misterioase sau pitorești colțuri ale sale – de la celebrul Turn Eiffel, la Arhivele Parisului, unde „se aflau aproape o sută de kilometri de documente, datând din anul 600 î.H. până în 1958”.

Toți diavolii sunt aici – un roman cu intrigă polițistă, dar și despre dragoste și sentimentul de „acasă”

Toți diavolii sunt aici  este o carte „despre dragoste, despre acasă. Despre familie și prietenie. Despre felul în care viețile ne sunt schimbate de percepția noastră — nu doar de amintiri în sine, ci de felul în care ne amintim noi lucrurile. E despre decizii. Despre curaj”, spune Louise Penny în capitolul de mulțumiri, iar acesta este un mare plus al romanului său. Intrigii polițiste complexe i se adaugă profunzimea unui roman care urmărește în detaliu relațiile dintre tați și fii, dintre soți, legăturile care se creează între persoane înrudite spiritual, chiar dacă nu au legături de sânge. Autoarea canadiană scrie un roman dur și în același timp tandru, în care sentimentul de „acasă” se referă mai degrabă la oameni decât la un anumit loc. Ideea de sacrificiu, de jertfă din dragoste pentru o persoană apropiată deschide romanul și încheie povestea scriitoarei canadiene. Curajul de a merge pe urmele adevărului, de a sacrifica un imperiu financiar, propria viață sau relațiile de familie este o altă idee importantă, dezvoltată de Louise Penny în Toți diavolii sunt aici, un roman complex, despre cruzimea vieții și diversele fațete ale răului în lumea modernă, dar și despre atingerea îngerilor și lucrurile minunate care se pot întâmpla. „Ambele sunt adevărate, ambele sunt reale. Ambele trebuie să fie acceptate. Dar care va avea mai multă greutate pentru tine? (…) Nenorocirile sau minunile? Compasiunea sau cruzimea? Drumul tău în viață va depinde de această hotărâre”, spune Stephen Horowitz, unul dintre personajele centrale ale romanului Toți diavolii sunt aici. Nu întâmplător,la finalul cărții, inspectorul Gamache se întoarce la Three Pines, pe care scriitoarea îl asociază mai degrabă cu o stare de spirit decât cu un loc concret. Este acea stare de spirit care vrea să ne inducă ideea că, până la urmă, Binele există și – poate – va  ieși învingător.