Luni debutează o nouă ediție a SĂPTĂMÂNII PSI PENTRU PĂRINȚI, eveniment organizat de Editura Trei și gădzuit de Librăriile Cărturești din întreaga țară.

Atelierele de parenting încep de la 18.30, intrarea e liberă și vă așteaptă reduceri de 25% la cărțile de psihologie a copilului de la Trei (în toată rețeaua Cărtureștilor în intervalul 23 februarie – 1 martie).

Iată programul primei zile:

 

Violenta in scoala@ București (Verona): ”De ce ne lăsăm copiii să-și facă dreptate singuri: intimidare, agresiune și lupta pentru dominare în lumea socială a copiilor”. Medic psihiatru și specializată în Marea Britanie, Simona Radu-Răuță va oferi un mic ghid pentru părinții ai căror copii au de-a face cu bătăușii din curtea școlii, cu acei bullies. 

@ Cluj (Iulius Mall): ”Părinți fericiți – copii fericiți. O viață de cuplu sănătoasă și armonioasă, cel mai bun dar oferit copilului tău”. Cu formare în terapia cognitiv-comportamentală, Domnica Petrovai este președinta Asociației de Psihologia Copilului și Adolescentului. Iată cum explică titlul atelierului:

Atenția față de viața de cuplu este esențială pentru dezvoltarea și maturitatea emoțională a copilului. Copilul va învăța cum este o relație de iubire în funcție de relația părinților lor, cum se exprimă zilnic dragostea cu atenție, afecțiune, cu efortul de a rezolva problemele, chiar dacă emoțional este dureros imediat și într-o relație de cuplu fără resentimente, furie și distanță. Dacă copilul observă că atunci când sunt furioasă devin critică și îmi retrag afecțiunea față de partener, este foarte probabil să învețe și el acest lucru. Sau va învăța să se închidă în el ca să nu supere sau să dezamăgească. Principala noastră responsabilitate este să avem grijă de emoțiile noastre, și așa relația cu copilul nostru va fi una mai apropiată.

@ Timișoara (Mercy): Medic și profesoară universitară de psihologie la Timișoara, Mona Vintilă va creioana „Suișurile și coborâșurile din relația copii-părinți”. Formată în terapie sistemică de familie, ea își rezumă firul prezentării:

 Voi pleca de la nevoia copiilor de a fi acceptați de părinți, de la teama lor de fi respinși și de la sentimentele de vinovăție pe care le dezvoltă. Voi vorbi apoi despre dificultățile emoționale cu care se confruntă copiii în cazul divorțului parental și de la dorința de a-și vedea părinții din nou împreună. Plecând de aici, voi arăta cum copiii recurg la început la mici tertipuri, minciuni nevinovate, din care apoi, în adolescență, nu mai găsesc scăparea, ajungându-se la probleme grave (fuga de acasă, delicvență juvenilă). La final, voi discuta dificultatea pe care o au mulți copii de a tăia cordonul ombilical și a se diferenția de părinți. Acest lucru face ca ei să nu-și poată forma o familie proprie sau, dacă și-o formează, ea să fie sortită unui nou divorț.

@ Constanța: ”Părinte sau prieten pentru copilul tău?” – Aceasta e întrebarea! Psihoterapeut de orientare ericksoniană, Cristina Ghencea va discuta despre cum e mai bine să te raportezi la copil și cum să construiești o relație bazată pe încredere și înțelegere, fără a renunța la rolul de părinte responsabil.