MARȚI, cu începere de la 18.30, vă așteptăm la cele 5 ateliere găzduite de rețeaua librăriilor Cărturești din întreaga țară. Intrarea la ”Săptămâna Psi pentru părinți” este liberă, iar cărțile de psihologie a copilului de la Editura Trei vor fi reduse cu 25% pe întreaga săptămână în toate librăriile Cărturești.
@ București (Verona): ”Copilărie – cu sau fără griji” este tema propusă de psihanalista Anca Munteanu, specializată în psihoterapia familiei și copilului. Invitata noastră explică:
Uneori spunem despre copilărie că este o perioada fără griji, cum e atunci când îi vedem pe copii jucându-se, râzând și alergându-se împreună ori fiind prinși de jocul de lego sau de căutarea piesei potrivite pentru puzzle. Alteori, când ne gândim la facturile pe care le avem de plătit, la impozite sau la reparațiile pe care le avem de făcut în casă pe când copiii se joaca liniștiți… Dar când ne aducem aminte momente din propria copilărie, trăim din nou frământările de atunci. Copiii își pun multe întrebări, iar răspunsurile pe care le găsesc îi îngrijorează adesea. Copiilor le este adesea greu, sunt uneori speriați iar alteori furioși. Vă propun să ne aplecam puțin asupra acestor trăiri din sufletele copiilor într-o discuție despre copilărie – cu sau fără griji!
@ Cluj (Iulius Mall): Formată în psihoterapie pozitivă, Gabriela Hum vine cu întrebarea: ”Suntem părinți de copii sau copii de părinți? Despre construirea modelelor de relație”. Citez din rezumatul atelierului:
Întelegerea patternurilor relaționale preluate din familia de origine în copilărie și a modului în care părinții noștri, la rândul lor, le-au preluat de la părinții lor ne ajută să ne formăm propriile modele relaționale. Vom discuta despre modul în care, inconștient, repetăm modele din familia de origine, chiar dacă ne străduim să dezvoltăm contramodele. Despre cum anume “de ce”-urile copiilor noștri ne pot ajuta să conștientizăm și/sau să schimbăm ceea ce facem automat, mai puțin adaptativ, în relațiile din familie.
@ Iași (Palas): Camelia Soponaru și Cătălin Mircea Dîrțu, ambii psihoterapeuți și lectori la Universitatea ”Al.I. Cuza” vor discuta despre ”Rolul părintelui în fericirea copilului”. După cum rezumă chiar invitații,
Va fi vorba despre fericirea copilului văzută din prisma psihologiei pozitive, despre relația armonioasă părinte-copil din perspectiva modelelor actuale despre învățare, și despre rolul părintelui în construirea fericirii copilului. Nu vor lipsi sugestiile prin care părinții pot aduce iubire, încredere în cadrul relației cu copilul, astfel încât să poată crește echilibrat, sănătos și fericit.
@ Brașov: Specializată în psihodramă și cadru didactic la Universitatea ”Transilvania”, Laura Teodora David va discuta despre fricile celor mici: ”Mami, mi-e frică! Când este frica sănătoasă și când trebuie să intervenim?”. Motivul alegerii acestei teme (în vorbele invitatei):
Sentimentul de frică este cunoscut fiecăruia dintre noi. Atunci când e vorba de copii, părinţii se întreabă dacă frica este firească, dacă trebuie să intervină şi, mai ales, cum să intervină pentru a linişti copilul într-un mod corect şi eficient. Prezentarea se axează pe fricile copilăriei, pe diferenţa dintre frică şi anxietate şi pe modalităţile de gestionare a fricilor copiilor.
@ Constanța: Despre ”Provocările din adolescența copilului meu”, vor discuta Cristina Mureșanu și Corina Ciucă, psihoterapeute care coordonează programe de dezoltare personală pentru copii și adolescenți.
Vom răspunde împreună la următoarele întrebări: Ce înseamnă de fapt conflictul între generații? Ce se schimbă la vârsta adolescenței în modul cum se comportă copilul dumneavoastră, cum se simte, cum gândește, cum stabilește relații? Ce poate face un părinte pentru el însuși, astfel încât să treacă peste îngrijorări și să fie cu adevărat un sprijin pentru adolescent?
Leave a Reply