MIERCURI, 24 februarie, Săptămâna Psi pentru Părinți îi invită pe părinți (dar și pe profesori) la o serie de dezbateri despre problemele afective/comportamentale de care au parte copiii la școală, dar și despre valoarea psiho-pedagogică a basmelor sau despre miturile legate de creșterea copiilor.

700-X-330

Întâlnirile vor avea loc de la 18.30 în rețeaua Librăriilor Cărturești din țară. Intrarea este liberă, iar cărțile de parenting și psihologia copilului de la Ed. Trei vor putea fi cumpărate cu 25% reducere pe tot parcursul săptămânii. Iată și temele propuse de psihologii și psihoterapeuții care vor vorbi MIERCURI:

***

BUCUREȘTI (Verona): Calea regală a parentingului: de la supunere la cooperare
Invitat: Mirela Horumba

Descrierea evenimentului
: Dilema noastră actuală este mai provocatoare ca niciodată. Ne străduim să dăm tot ce ne pricepem mai bine ca părinţi şi nu este suficient. Copiii noştri par că sunt din ce în ce mai plictisiţi şi nefericiţi, ceea ce ne duce şi pe noi într-o zonă de nemulţumire şi frustrare. Ceva pare să nu funcționeze… Ce punem în locul metodelor clasice de educaţie bazate pe frică şi obedienţă?
Mirela Horumba este psiholog, consilier autonom şi psihoterapeut sub supervizare acreditat de Colegiul Psihologilor din România. A fondat programul „Părinţii Schimbării” și e co-fondatoare a Clubului Bright Parents din cadrul Centrului de învăţare a limbii engleze ”Shakespeare School” din Bucureşti. E realizatoarea emisiunii ”Biblioteca pentru părinți“, din care vă invit să urmăriți un episod în care e prezentată cartea Părintele conștient:

https://www.youtube.com/watch?v=8ALSYVSr7xk&ab_channel=MirelaHorumba

***

TIMIȘOARA (Mercy): Nu pot, să pot, să vreau
Invitat: Ali Baeram

Descrierea evenimentului: Societatea de consum te transformă într-un roboțel inocent inoculându-ţi în minte şabloane de tipul ”Dacă vrei cu adevarăt, poţi”. Roboțeii de astăzi ajung părinţi şi la rândul lor îşi inoculează odraslele cu astfel de şabloane, numai că din punct de vedere psihologic aceasta lozincă nu este valabilă.
Ali-Ergun Baeram este psiholog, psihoterapeut la Spitalul de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă Jebel; e realizator de programe radio la West City Radio Timişoara.

***

Mari-mituri-1IAȘI (Palas): Mituri despre creşterea şi dezvoltarea copiilor
Invitat: Cristian Petrescu

Descrierea evenimentului: Creşterea şi dezvoltarea copilului este o permanentă provocare a lumii moderne. Părinţii şi tutorii ajung la concluzii foarte diferite şi, bineînţeles, la rezultate diferite! Cum relaţionez cu copilul meu? Răspund bine la cererile lui? Ce limite stabilesc? Oare sunt prieten cu copilul meu? Cât să îl mai protejez? Iată întrebari la care psihologul Cristian Petrescu încearcă să răspundă.
Cristian Petrescu este supervizor în psihologie clinică, psihoterapeut și formator acreditat de Colegiul Psihologilor din România, specialist în evaluarea și consilierea copiilor și adolescenților

***

BRAȘOV: Sunt basmele pentru copii?
Invitat: Elena Cocoradă

Descrierea evenimentului: Cât de moral este comportamentul lui Făt-Frumos? Este Capra cu trei iezi o bună mamă? Unde se rătăceşte de fapt Scufiţa Roşie şi cât de rău este lupul cel viclean? Cine este mama vitregă şi ce rol are ea în relaţia părinte-copil? Avem destule motive să o admirăm pe Cenuşăreasa? Impactul educativ al basmelor şi ambivalenţa morală a unor personaje, unele întâmplări excesiv de violente vor fi analizate, din mai multe perspective, împreună cu părinţii. Descrierea unor modalităţi psiho-pedagogice care pot amplifica învăţarea la copii se adaugă punctelor-cheie ale întâlnirii.
Elena Cocoradă este profesor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Universitatea Transilvania din Braşov. Domeniile de expertiză sunt psihologia educaţională, învăţarea la copii şi adulţi, evaluarea şi consilierea educaţională, psihologia socială, formarea adulţilor. Interesele sale actuale sunt focalizate pe dinamica individuală şi psihosocială a învăţării, impactul evaluării asupra învăţării, violenţa în şcoală, mediul on-line de învăţare.

***

CONSTANȚA (Maritimo): Şcoala – poveşti pentru părinţi

Invitați: Petre Cristian, Raluca Matei

Descrierea evenimentului:
O invitație la confruntarea cu provocările anecdotice, dar serioase, ale experienței școlare. O invitație la „aruncat priviri”. O privire către reacții și șocuri emoționale, reziliență, dar și alte delicatese adaptative la viața de școală. O privire către strategiile de supraviețuire ale copiilor în școală. O privire către unitățile de măsurat tema pentru acasă. Dar puteți privi și în altă parte…
Cristian Petre:
Doctor în Ştiinţele educaţiei. Expert în domeniul bunăstării copilului. Lector la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.
Raluca Matei:
Psihoterapeut, specializat în hipnoză clinică, relaxare şi hipnoză ericksoniană; specialist în psihopedagogie specială. Lector la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

***

Elevii-problemaARAD: Copilul meu are probleme la şcoală. Ce fac?
Invitat: Lavinia Gana

Descrierea evenimentului: ”Copilul meu are probleme la şcoală. Ce fac?”, reprezintă una dintre întrebările mari ale părinţilor ai căror copii se confruntă cu dificultăţi de adaptare la clasă sau de învăţare, care intră în conflict cu colegii lor sau cu profesorii. Împreună putem discuta despre cum anume să procedam în astfel de situaţii şi care sunt specialiştii care ne pot ajuta.
Gana Lavinia este psiholog şcolar la Liceul de Arte “Sabin Drăgoi” din Arad și este specializată în consilierea experienţială a copilului, adultului, cuplului şi familiei.