În această perioadă dificilă, pe care niciunul dintre noi nu și-a închipuit că o va trăi vreodată, în care locuința ne este birou, sală de fitness, cafenea și sală de spectacol, cel mai mult ne lipsește natura. Copacii, florile sau iarba pe lângă care am trecut de mii de ori în drumul nostru grăbit spre serviciu sau spre casă și pe care nu le-am remarcat aproape niciodată, acum tânjim după ele mai mult ca oricând.

SKOGLUFT. Efectul Aer de pădure în casă și la birou de Jørn Viumdal ne învață cum să readucem natura în locuințe și la locul de muncă, dar mai ales cât de benefic pentru sănătatea noastră este un mediu natural în spațiul în care trăim și muncim.

Chiar și fără această pandemie, astăzi, oamenii petrec 90% din viață în spații închise, un mediu foarte diferit de ceea ce pe vremuri constituia ambientul lor natural. Renunțând să trăim în aer liber, înconjurați de plante, arbori și lumină naturală, am pierdut beneficiile oferite de natură. Dar știai că, doar decorându-ți locuința și biroul cu anumite plante, îți poți îmbunătăți spectaculos sănătatea, poți să reduci oboseala, să îți întărești sistemul imunitar, să previi bolile și să îți crești concentrarea?

Stilul nostru modern de viaţă, stresul urban, zgomotul şi viaţa sedentară în spaţii închise, toate acestea ne-au îndepărtat de condiţiile naturale de viaţă. Trăim într-un mediu la care nu suntem adaptaţi şi la care corpurile noastre nu se pot acomoda. Stresul astfel creat ne dăunează fizic şi cauzează boli care au legătură cu stilul de viaţă, boli pe care încercăm să le vindecăm cu pastile, sport sau tratamente fizice, dar care adesea n-au niciun efect.

Plină de informații și sfaturi practice, Skogluft. Efectul Aer de pădure în casă și la birou îți va arăta cum să transformi orice perete într-un „perete skogluft“, care să contribuie la diminuarea toxinelor din jurul tău. Vei descoperi plante, care, pe lângă că nu costă mult, influențează în bine sănătatea, eliberând o cantitate mare de oxigen și purificând astfel aerul. Adoptând această soluție simplă, te vei simți mai plin de energie, mai sănătos și vei aduce frumusețea naturii în universul tău.

Ce este conceptul de Aer de Pădure? Este vorba despre plantele şi lumina pe care le aveți în camerele în care vă petreceți cea mai mare parte din timp. Lumina potrivită, plantele potrivite. Nu este ceva ce se poate face oricum, dar nu este nici dificil de obţinut. Demersul necesită un minimum de efort, dar care vă va fi răsplătit cu vârf și îndesat.
Despre ce fel de efort şi ce fel de răsplată este vorba? Efortul constă în a aloca o oră sau două, singur sau împreună cu familia şi prietenii, pentru a monta două rame simple pe perete. Acolo veţi sădi o selecţie de plante pe care vi le recomandă autorul, apoi veţi băga în priză o lampă care să ofere lumina potrivită. După aceea, tot ce trebuie să faceţi este să le udaţi o dată la trei săptămâni şi din când în când să tăiaţi plantele după metoda pe care o veți învăța citind Skogluft. Efectul Aer de pădure în casă și la birou. Iar efectul: cei care au folosit metoda Aer de Pădure spun că se simt mai puţin izolaţi; se simt mai în siguranţă, mai puţin obosiţi. Şi sunt uimiţi că un efort atât de mic poate oferi asemenea recompense.

Relaţia dintre natură şi oameni nu este simplă şi nici nu funcţionează după un mecanism anume. Pentru că tot ceea ce este viu este imprevizibil și are puterea de a surprinde prin legături noi şi complexe, chiar atunci când credeai că ai înţeles cum funcţionează lucrurile. În alte momente însă, această legătură dintre natură şi oameni este mult mai simplă decât ați fi crezut.
Sistemul SKOGLUFT este creat pe baze ştiinţifice solide și este folosit în Norvegia acasă, la locul de muncă, în şcoli şi în instituţii. Cercetările făcute au reușit să demonstreze următoarele beneficii:

Acasă
• Simţi o vitalitate şi o energie crescute;
• Simţi un nivel mai scăzut de stres, precum şi o rezistenţă mai bună la stres;
• Observi întărirea sistemului imunitar, mai puţine dureri şi o recuperare mai rapidă în urma bolilor;
• Obţii o protecţie în faţa poverilor vieţii urbane (zgomot, poluare, grabă, trafic).
• În spaţiile închise este mai puţină poluare pentru că plantele curăţă aerul de toxine, îi îmbunătăţesc calitatea şi eliberează elemente biologice sănătoase;
• Simţi o îmbunătăţire evidentă a concentrării şi a stării de calm.

La locul de muncă
• Productivitate crescută;
• Reducere semnificativă a concediilor medicale;
• Mai puţină oboseală, mai puține dureri de cap și senzaţii de greutate la nivelul capului;
• Precizie şi o calitate mai bună a muncii;
• Reducerea problemelor care implică tractul respirator;
• stare de mulţumire mai profundă şi sentimente de satisfacţie în rândul personalului.

„Am început să observ efectul asupra oamenilor și, nu în ultimul rând, asupra mea. Este ca și când nu te-ai mai simţi deloc obosit. Poţi veni la lucru în decembrie, când soarele nu răsare în Norvegia decât la zece şi jumătate, şi să te simţi ca şi când ai păşi într-o pădure, vara, de îndată ce intri în sediu. Aerul rămâne la fel de proaspăt pe durata întregii zile de lucru. Nu simţi atmosfera aceea tipică de birou. Am devenit complet dependent de Aerul de Pădure. Dacă ar fi să-mi schimb angajatorii, aș insista să iau cum mine pereţii de plante la următorul loc de muncă. Altfel, nu m-ai convinge să lucrez pentru tine. Am descoperit că angajaţii sunt mai mulţumiţi și lucrează mai eficient. Oferirea Aerului de Pădure angajaților noștri este cel mai bun lucru în care am investit în ceea ce privește efectul cost-beneficiu“, spune Jan Grønbech, Country Manager Google Norvegia.

Jørn Viumdal și-a început cariera ca inginer mecanic, dar în anii 1980 a avut un moment de trezire: „Lumea nu este numai mecanică. Lumea este și biologică!“ În 1987 Jørn i-a contactat pe cei de la NASA, care tocmai începuseră niște cercetări pentru a descoperi de ce anume aveau nevoie oamenii de pe stațiile spațiale pentru a se simți confortabil. Astfel, prin intermediul lui Jørn, a început o colaborare între NASA și Universitatea Norvegiană de Științe ale Vieţii din Ås, care avea drept scop să afle cum i-ar putea face pe oameni să se simtă sănătoși și în largul lor în spațiile închise. De atunci, Jørn Viumdal lucrează să aducă elementele din natură în case, școli, grădinițe și birouri.