„Se spune de multe ori că o minciună poate face înconjurul Pământului până să-și pună adevărul ghetele în picioare”, spune Tom Phillips în volumul Adevărul. Scurtă istorie a tâmpeniilor omenești absolute, traducere de  Alexandra Fusoi.

Internetul ne-a transformat viața de zi cu zi într-un câmp de luptă împotriva dezinformării. Pandemia a adâncit prăpastia dintre adevăr și minciună, astfel încât oamenii nu mai au încredere nici în experți. Tom Phillips ne oferă în acest volum o călătorie amuzantă printre cele mai bizare și strălucite minciuni inventate de-a lungul vremurilor. Autorul spune povestea modului în care noi, oamenii, am trăit de-a lungul secolelor mințindu-ne unii pe alții — și pe noi înșine — și ne adresează o întrebare importantă: cum poate umanitatea să se îndrepte spre un viitor mai adevărat?
 
Autorul bestsellerului Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul încearcă de această dată să catalogheze o parte din formele în care încercăm să evităm adevărul pornind de la ideea filosofului Michel de Montaigne din eseul Despre mincinoși: „Dacă, asemenea adevărului, minciuna n-ar avea decât o față, ne-am mai împăca, căci am lua drept întemeiate cele ce stau împotriva spuselor mincinosului; dar neadevărul are o sută de mii de fețe și un câmp nemărginit“. Ni se spune că trăim într-o lume a postadevărului. Dar a existat vreodată o epocă de aur a adevărului? Sau oamenii au mințit, au spus gogoși și au inventat gogorițe de când e lumea? În Adevărul, Tom Phillips ne povestește cum au mințit oamenii, de-a lungul vremii, despre orice, de la afaceri la politică sau geografie. Pe parcursul cărții, el consemnează și cea mai veche reclamație din partea unui client, dar și Marea Farsă a Lunii din 1835 și cariera surprinzător de necinstită a lui Benjamin Franklin. Caustic, spiritual și având o viziune limpede asupra trecutului pestriț al omenirii, Adevărul dezvăluie de ce mințim — și cum putem să alegem adevărul de minciună.

Phillips este amuzant și ușor de citit, dar știe despre ce vorbește, iar cartea se bazează pe un munte de documentare.” – Los Angeles Review of Books

„E greu de imaginat că ar putea reuși altcineva în afară de Phillips să scrie mai mult de 250 de pagini în care să muștruluiască omenirea, dar este o plăcere să le citești, datorită amestecului perfect de talent și zeflemea.” – Buzzfeed News

Tom Phillips este redactor-șef la Full Fact, principala organizație britanică independentă de fact-checking. Înainte, a fost director editorial la BuzzFeed UK, unde și-a petrecut timpul între relatări foarte serioase despre probleme importante și… glume. Prima lui carte, Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul (apărută la Editura Trei), a fost tradusă în mai mult de 30 de limbi. A doua carte, Adevărul. Scurtă istorie a tâmpeniilor omenești absolute, a fost deja tradusă în peste 15 limbi.