Câștigător Red Maple Award
Nominalizat la Carnegie Medal
Nominalizat la Young Adult Novel Thriller Award 2016

Cainii_1Câinii de Allan Stratton este un thriller psihologic, o poveste paranormală, dar și una polițistă, plină de suspans, cu mistere și indicii la tot pasul.
Cartea este narată din perspectiva lui Cameron, un puști cu o imaginație bogată, care de la început până la sfârșit duce o luptă cu el însuși, cu realitatea și cu incertitudinea că tot ce se întâmplă în jurul său poate fi adevărat sau doar în mintea sa.

Romanul începe atunci când Cameron, împreună cu mama lui, se mută pentru a cincea oară în ultimii ani, în încercarea de a scăpa de un tată și un soț abuziv. De această dată, mama lui Cameron alege să se mute într-o veche fermă dintr-un orășel aflat la mii de kilometri distanță de ultima casă în care au locuit și în care nimic rău nu ar putea să se întâmple. Curând însă, ferma se dovedește a fi încărcată de secrete și povești înfricoșătoare. Curios și foarte atent la detalii, Cameron descoperă niște desene făcute de un copil care locuise cândva în aceeași casă. Desenele par că spun povestea unui tată violent, a unei mame și a unui copil care încearcă să fugă, dar și a unei haite de câini înfricoșători. Viața zbuciumată și nefericită îl face pe Cameron să se simtă singur, trist și furios. Dar, curând începe să audă vocea copilului din desene, care îi cere ajutorul și îi spune ce s-a întâmplat cu adevărat la acea fermă, în urmă cu foarte mulți ani, și lucrurile par să se schimbe. Încercând să afle adevărata poveste a celuilalt copil, Cameron reușește să accepte și să înțeleagă ceea ce se întâmplă cu el însuși și cu tatăl său.

allan_strattonAllan Stratton a scris scenarii și romane de ficțiune pentru adulți care i-au adus numeroase premii. Este însă, fără îndoială, cunoscut îndeosebi pentru cărțile sale young adult, cum ar fi Chanda’s Secrets, distins cu American Library Association’s Michael L. Printz Honor Book. Cartea a stat la baza filmului Life, Above All, care a fost selectat pentru Festivalul de Film de la Cannes în 2010. Continuarea romanului, Chanda’s Wars, a câștigat Canadian Library Association’s Young Adult Canadian Book Award  în 2009.

Allan Stratton a avut succes, de asemenea, și cu romanele Borderline, Leslie’s Journal și Phoenix Lottery.

Legat de romanul Câinii, Allan Stratton a menționat într-un interviu faptul că a fost inspirat de propria sa poveste de familie, tatăl său fiind un om violent, copilăria autorului fiind foarte asemănătoare cu cea a lui Cameron.

Câinii a câștigat Red Maple Award și a fost nominalizat pentru numeroase alte premii, printre care Carnegie Medal și Young Adult Novel Thriller Award 2016. Cartea este în curs de publicare în 13 țări, iar drepturile de ecranizare au fost cumpărate de către Wild Media Entertainment.